Kolejna odsłona wegetariańskich kotlecików. Tym razem połączenie kalafiora i brokuła . Przyprawy zrobiły swoje, pieprz syczuański , gałka muszkatołowa, kapitalny efekt, polecam :)
Kalafior
Brokuł
Bułka tarta
4 jajka ugotowane na twardo
1 jajko świeże
½ łyżeczki utartej
gałki muszkatołowej Kamis
Pełna łyżeczka mieszanki z pieprzem syczuańskim (skład: pieprz
syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula
granulowana, sól)
Czosnek w granulkach ( łyżeczka)
Sól do smaku
Olej do smażenia
Warzywa myję i dzielę różyczki, gotuje na parze na pół
twardo. Odkładam do wystudzenia.
Następnie
rozdrabniam w malakserze, przekładam do miski.
Dodaję starte na tarce jajka , ugotowane wcześniej na twardo i
ostudzone. Przyprawiam, wbijam całe
świeże jajko. Wszystko mieszam, i dosypuje bułkę tartą, najpierw łyżkę , mieszam
i jeśli masa jest zbyt rzadka to jeszcze dosypuję. Z masy formuję kotleciki i
obtaczam je w bułce tartej.
Smażę na oleju do zrumienienia z obu stron.
Podaję z ziemniakami i
tartymi buraczkami.
Można podać jako dodatek do mięs i sosów.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju kotlety wegetariańskie, dziękuję za ten i przepis:-)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania, pozdrawiam;)
UsuńMuszą być pyszne, u mnie w domu robi się kotleciki z samego kalafiora :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPYSZNE;) POLECAM
OdpowiedzUsuń