Pyszne jabłka zapiekane z serem, dzisiaj na serku naturalnym z dodatkiem cukru cytrynowego i dżemu z czarnej porzeczki , ciekawa odmiana, ciasto zniknęło jeszcze ciepłe;)
Szarlotka z połówek jabłek- łatwa szarlotka |
25 dag margaryny Palma
300 g serka białego naturalnego
3 łyżki cukru
3 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
cytrynowego Royal Brand
jabłka u mnie 15 połówek
4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Cukier puder
Margarynę, serki, mąkę, cukier i proszek do pieczenia
przekładam do miski, najpierw mieszam za pomocą widełek robota, później
zagniatam ręką miękkie ciasto.
Jabłka myję i obieram ze skórek. Przekrawam na połówki.
Ciasto dzielę na pół, ponieważ źle się rozwałkowuje jedną połowę rozciągam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładam na deseczkę, drugą połowę ciasta też rozciągam, połówki jabłek układam na cieście jedno obok drugiego. Po górze posypuję cukrem cytrynowym.
Jabłka myję i obieram ze skórek. Przekrawam na połówki.
Ciasto dzielę na pół, ponieważ źle się rozwałkowuje jedną połowę rozciągam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładam na deseczkę, drugą połowę ciasta też rozciągam, połówki jabłek układam na cieście jedno obok drugiego. Po górze posypuję cukrem cytrynowym.
Nakrywam odłożonym ciastem. Wkładam do nagrzanego
piekarnika, i piekę 45 - 50 minut w 180 st. C
Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
Oj, też bym sobie zjadła... Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglada niesamowicie :) Jeszcze nie jadlam takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, polecam:)
UsuńTo ja staję w kolejce z talerzykiem:)
OdpowiedzUsuńJUż nakładam Renatko:)
OdpowiedzUsuńWidzę że wszystkich wzięło na to ciacho, robiłam, rzeczywiście jest pyszne, a Ty je fajnie urozmaiciłaś:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Zuza:)
Usuńciasta wczesniej nie znalam, widzę je po raz kolejny i kusi mnie:)
OdpowiedzUsuńTak, to ciacho inspiruje smakami:)
UsuńBardzo lubię takie wypieki. I robić i zajadać.
OdpowiedzUsuńTak, proste i smaczne :)
Usuń