środa, 20 listopada 2013

Cukier z wanilią (domowy)

Założę się że wielu z Was nie wie że kupując cukier waniliowy nie ma pojęcia że używa cukru wanilinowego, który tylko pachnie lekko wanilią, bo nic więcej nie ma z nią wspólnego. Można poczytać o niej np tutaj ( KLIK

Zachęcam więc do zrobienia cukru z prawdziwą wanilią, jego aromat jest nieporównywalny z kupnym cukrem wanilinowym, i wystarcza  na bardzo długo.

Cukier z wanilią (domowy)






25 -30 dag drobnego cukru, białego lub trzcinowego




Drobny cukier   wsypuję do słoiczka, najlepiej taki z gumką, musi być szczelny.  Laski wanilii przecinam i dokładnie wyskrobuję z nich ziarenka, przekładam je do cukru. 

Laski wanilii łamię i także wkładam do słoiczka z cukrem. Całość trzeba przemieszać,  słoik zamknąć i odstawić . W między czasie potrząsam słoiczkiem aby wanilia ładnie się zmieszała z cukrem. 

Po tygodniu można już używać własnego cukru waniliowego .  



6 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...