Założę się że wielu z Was nie wie że kupując cukier waniliowy nie ma pojęcia że używa cukru wanilinowego, który tylko pachnie lekko wanilią, bo nic więcej nie ma z nią wspólnego. Można poczytać o niej np tutaj ( KLIK)
Zachęcam więc do zrobienia cukru z prawdziwą wanilią, jego aromat jest nieporównywalny z kupnym cukrem wanilinowym, i wystarcza na bardzo długo.
Cukier z wanilią (domowy) |
25 -30 dag drobnego cukru, białego lub trzcinowego
Drobny cukier
wsypuję do słoiczka, najlepiej taki z gumką, musi być szczelny. Laski wanilii przecinam i dokładnie
wyskrobuję z nich ziarenka, przekładam je do cukru.
Laski wanilii łamię i także
wkładam do słoiczka z cukrem. Całość trzeba przemieszać, słoik zamknąć i odstawić . W między czasie
potrząsam słoiczkiem aby wanilia ładnie się zmieszała z cukrem.
Po tygodniu
można już używać własnego cukru waniliowego .
http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga.html
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs :)
już zaglądam:)
UsuńRównież zabieram się do robienia własnego cukru :)
OdpowiedzUsuńWarto:)
UsuńTeż robię taki domowy cukier waniliowy:)
OdpowiedzUsuńJest świetny, naprawdę warto:)
Usuń