W Polsce piernik istnieje od XVIII wieku i był uważany za symbol dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Nawet w skład wiana panny młodej wchodziła między innymi faska ciasta piernikowego :)
Pokruszone pierniki są składnikiem tradycyjnego staropolskiego sosu szarego.
Piernik ma długą przydatność do spożycia, zawdzięcza to dużemu udziałowi przypraw korzennych,oraz twardości i suchości. W zimnym, suchym miejscu daje się przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
0,5 L miodu ( u mnie wielokwiatowy)
półtorej szklanki cukru trzcinowego
25 dag masła
1.20 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody
120 ml mleka
3 opakowania przyprawy do piernika z imbirem
Do rondla przekładam masło, miód i cukier, podgrzewam do
połączenia się składników często
mieszając. Odstawiam do wystudzenia.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję sodę i przyprawę do piernika , mleko , jajka i
całkiem zimny miód z masłem, mieszam za
pomocą robota ( hak do wyrabiania ciasta)
do momentu uzyskania jednolitej masy.
Masę piernikową wykładam do żaroodpornego naczynia( można do
kamionkowego) szczelnie owijam folią i wynoszę w zimne miejsce (piwnica, ganek
itp.) na 4 tygodnie. Po tym czasie
nastąpi pieczenie i ciąg dalszy
nastąpi..zachęcam jest jeszcze czas;)
http://takietampichcenie.blogspot.com/2013/12/piernik-staropolski-z-powidami-i-masa.html
Moja mama robi taki właśnie 4 tygodniowy piernik i muszę przyznać, że jest bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Tak jest bardzo smaczny, również pozdrawiam:)
Usuńmoge postawic tego piernika na balkonie
OdpowiedzUsuńjeśli nie ma mrozu, to tak, ale lepsza będzie dolna półka w lodówce;)
Usuńok dzieki wielkie, bo w piwnicy mam obawy bo mam tam leka wilgoc i niewiem czy nic sie nie stanie z tym ciastem tam np.splesnieje albo cos innego ale dziekuje wykorzystam lodowke.
OdpowiedzUsuń