niedziela, 1 grudnia 2013

Szybkie ciasto pachnące piernikiem

Ciacho dla niespodziewanych gości, robi się szybciutko, a jeszcze szybciej znika. Dlatego warto zrobić od razu dwie blaszki:) 
Piekła Synowa ....z pomocą Wnusi , drugi raz w tym tygodniu ;D
Pachnące piernikiem, puszyste i  smaczne, polecamy:)


Składniki na dwie keksówki ( 30 x 12 )

4 szklanki mąki pszennej
Szklanka cukru
2 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mleka
2 jajka
4 łyżki naturalnego kakao
2 łyżeczki sody
Pół łyżeczki soli






Do miski wlewamy mleko i olej, wbijamy jajka, dodajemy pół łyżeczki soli i cukier, miksujemy do uzyskania puszystej masy.
W osobnej misce łączymy  resztę składników mąkę i kakao  , dodajemy sodę i przyprawę do piernika, wsypujemy porcjami do masy jajecznej stale miksując.
Foremki ( 30 x 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy po połowie masy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około godziny w 180 st. C.
Po upieczeniu polewamy polewą lub układamy kostki czekolady, jak się rozpuści wystarczy rozsmarować.


*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*


6 komentarzy:

  1. oj z chęcią bym zjadła, ale dziś grypa rozkłada i nici ze stania w kuchni. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę zdrówka Agnieszko, przed świętami poszalejesz w kuchni:)

      Usuń
  2. takie szybkie ciacha bardzo lubię:)
    ps. gotowanie za głosowanie znów trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje za dodanie przepisu do akcji Wigilia. Prosze uzupełnij go jeszcze o banerek. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...