Często używam szałwii do przyprawiania ryb, tym razem postanowiłam użyć jej do mięsa.
Szałwii dodajemy do potraw niewiele, jest bardzo aromatyczna, trzeba uważać aby nie "przedobrzyć"
Filet z piersi kurczaka w sosie szałwiowo pomidorowym na kolorowych świdrach - doskonałe połączenie, zapraszam;)
Podwójna pierś z kurczaka
Suszona szałwia
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
Sól morska cytrynowa Royal Brand
Olej
Koncentrat pomidorowy
2 łyżki
Biały pieprz i sól do smaku
2 łyżki śmietany
Łyżka skrobi
kukurydzianej
Makaron kolorowe świdry czaniecki
Pierś myję, osuszam i dzielę na 4 płaty . Każdy płat
posypuję przyprawami i odstawiam w chłodne miejsce na przynajmniej pół godziny.
Po tym czasie obsmażam piersi na oleju.
W garnuszku mieszam koncentrat pomidorowy z około 700 ml wody, podlewam mięso i
duszę jakieś 20 minut.
Później zabielam śmietaną ze skrobią i doprawiam do
smaku, białym mielonym pieprzem i solą.
Makaron gotuję wg wskazań na opakowaniu, odcedzam i podaję z mięsem i sosem:)
Wypróbuję ten sos, bo brzmi smakowicie i to bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię smażoną szałwię- pysznie chrupiąca i delikatniejsza od świeżej
Pozdrawiam cieplutko:)
Dziękuję Renatko, jak wypróbujesz pochwal się doznaniami:) Również pozdrawiam:)
UsuńFajny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
Usuń