Pyszne i aromatyczne danie, duszone żeberka na kiszonej kapuście ( najlepiej swojskiej, takiej z marchewką i koprem)
Przysmak Zbysia, zapraszam:)
Około kg żeberek
Około kg kiszonej kapusty ( najlepsza swojska z marchewką )
Olej lub smalec
Papryka słodka
Imbir
pieprz Cayenne
czosnek suszony
sól morska cytrynowa
4 ząbki czosnku
( dobór przypraw dowolna, wg smaku)
Mięso myję i dzielę na kawałki. Każdy kawałek posypuję przyprawami, ilość wg gustu. Odstawiam na parę godzin do lodówki.
Po tym czasie obsmażam żeberka na oleju.
W szybkowarze układam pokrojoną kapustę kiszoną, na niej układam plasterki czosnku i obsmażone kawałki żeberek, wlewam pozostały ze smażenia olej. Całość duszę 20 minut od chwili wzrostu ciśnienia.
Żeberka i kapusta doskonale smakują z ziemniakami.
Wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPięknie pięknie...która którą podglądała? Ja dziś miałam udka pieczone w kapuście...poszły jak świeże bułeczki :)
OdpowiedzUsuńNie wiem Eluniu, my pożarliśmy żeberka wczoraj:)
UsuńKochana dziś robię na obiad , mmmm jak pachnie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi niezmiernie Patusiu) Czekam na fotkę ;)
Usuń