piątek, 15 listopada 2013

Żeberka na kapuście z szybkowaru

Pyszne i aromatyczne danie, duszone żeberka na kiszonej kapuście ( najlepiej swojskiej, takiej z marchewką i koprem) 
Przysmak Zbysia, zapraszam:)



Około kg żeberek 
Około kg kiszonej kapusty ( najlepsza swojska z marchewką )
Olej lub smalec
Papryka słodka 
Imbir 
pieprz Cayenne 
czosnek suszony
 sól morska cytrynowa 
4 ząbki czosnku

( dobór przypraw dowolna, wg smaku)





Mięso myję i dzielę na kawałki. Każdy kawałek posypuję przyprawami, ilość wg gustu. Odstawiam na parę godzin do lodówki. 
Po tym czasie obsmażam żeberka na oleju.
W szybkowarze układam pokrojoną kapustę kiszoną, na niej układam plasterki czosnku i obsmażone kawałki żeberek, wlewam pozostały ze smażenia olej. Całość duszę 20 minut od chwili wzrostu ciśnienia.
Żeberka i kapusta doskonale smakują z ziemniakami.





5 komentarzy:

  1. Pięknie pięknie...która którą podglądała? Ja dziś miałam udka pieczone w kapuście...poszły jak świeże bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana dziś robię na obiad , mmmm jak pachnie :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...