sobota, 16 listopada 2013

Pulpeciki drobiowe na razowych wstążkach

Pyszne drobiowe pulpeciki z sosem pomidorowym, podane z makaronem z pełnego przemiału, raj dla podniebienia, zapraszam;)


Mięso mielone z indyka ( 50-60 dag)
Czosnek niedźwiedzi 
szczypta czubrycy czerwonej
2 jajka
Skrobia kukurydziana  (1-2 łyżki) + 2 łyżki do sosu
Koncentrat pomidorowy ( 2-3 łyżki)
Łyżka mielonej włoszczyzny
sól
Kubek śmietany  ( 200 ml) 





Mięso przekładam do miski, wbijam 2 jajka i dodaję przyprawy, wyrabiam masę ręką,  jeśli jest zbyt luźna dodaję skrobię kukurydzianą.  

W garnku zagotowuję wodę z dodatkiem suszonej mielonej włoszczyzny  i solą ( wg gustu) Lepiej solić mniej, a przyprawić sos na końcu.  Z masy mięsnej formuję pulpeciki i  przekładam łyżką na wrzątek, gotuje na małym gazie 15 -20 minut od zagotowania. 

Kiedy pulpety się gotuję wstawiam wodę na makaron, gotuję go wg wskazówek na opakowaniu.  Odcedzam i wykładam na talerze.

Ugotowane  pulpety wyciągam, dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam dokładnie i zagęszczam sos skrobią wymieszaną ze śmietaną.  Jeśli jest potrzeba doprawiam solą i pieprzem mielonym. 
Na makaron wykładam pulpety , całość polewam sosem.





4 komentarze:

  1. Bardzo lubię pulpeciki, z drobiowego miękka jeszcze nie robiłam ale wypróbuję na pewno. Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pulpeciki i makaron z sosem- ulubione danie mojej małej:)
    pysznie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...