Pyszne drobiowe pulpeciki z sosem pomidorowym, podane z makaronem z pełnego przemiału, raj dla podniebienia, zapraszam;)
Makaron "wstążka walcowana z pełnego przemiału" czaniecki
Mięso mielone z indyka ( 50-60 dag)
Czosnek niedźwiedzi
szczypta czubrycy czerwonej
2 jajka
Skrobia kukurydziana
(1-2 łyżki) + 2 łyżki do sosu
Koncentrat pomidorowy ( 2-3 łyżki)
Łyżka mielonej włoszczyzny
sól
Kubek śmietany ( 200
ml)
Mięso przekładam do miski, wbijam 2 jajka i dodaję
przyprawy, wyrabiam masę ręką, jeśli
jest zbyt luźna dodaję skrobię kukurydzianą.
W garnku zagotowuję wodę z dodatkiem suszonej mielonej
włoszczyzny i solą ( wg gustu) Lepiej
solić mniej, a przyprawić sos na końcu.
Z masy mięsnej formuję pulpeciki i
przekładam łyżką na wrzątek, gotuje na małym gazie 15 -20 minut od
zagotowania.
Kiedy pulpety się gotuję wstawiam wodę na makaron, gotuję go
wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzam i
wykładam na talerze.
Ugotowane pulpety
wyciągam, dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam dokładnie i zagęszczam sos
skrobią wymieszaną ze śmietaną. Jeśli
jest potrzeba doprawiam solą i pieprzem mielonym.
Na makaron wykładam pulpety ,
całość polewam sosem.
Bardzo lubię pulpeciki, z drobiowego miękka jeszcze nie robiłam ale wypróbuję na pewno. Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńPolecam:) Również miłego:)
Usuńpulpeciki i makaron z sosem- ulubione danie mojej małej:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!!
Dziękuję, i my bardzo lubimy:)
Usuń