Bardzo lubimy zapiekanki, można fantazjować do woli:) Dzisiaj powstała syta zapiekanka z makaronem, kalafiorem i mięsem mielonym. Można do niej zrobić beszamel, ale nie jest to konieczne. Zapraszam:)
Makaron rurki Czaniecki (około 300 g)
Cebula
60 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
Średni kalafior
20-25 dag twardego sera
( grana padano, dziugas..itp)
Olej
Pieprz ziołowy Kamis
Pieprz czarny mielony Kamis
majeranek
zioła prowansalskie Kamis
czosnek z młynka
Makron gotuję
al’dente, hartuję, odcedzam i
odstawiam do wystudzenia.
Kalafior dzielę na różyczki, myję i gotuje około 10 minut w
lekko osolonej wodzie. Następnie też odcedzam i odstawiam.
Ser trę na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę obieram i
kroje w kosteczkę, podsmażam na oleju,
dodaje mięso mielone, przyprawy , całość
smażę około 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Przygotowuję naczynie żaroodporne, na dno wlewam ciut oleju.
Układam warstwę makaronu, warstwę mięsa
i część różyczek kalafiora. Posypuję
serem . Czynność powtarzam. Na wierzchu
ma być kalafior posypany obficie serem.
Naczynie z zapiekanką wstawiam do gorącego piekarnika,
zapiekam około 30 minut w temp 190 st. C
Też bardzo lubię zapiekanki, ale w takim połączeniu nie próbowałam. Zapowiada się smacznie.
OdpowiedzUsuńPyszota, polecam Alinko:)
Usuń