poniedziałek, 25 listopada 2013

Zapiekane naleśniki z serem i cynamonem

Naleśniki to smak dzieciństwa, czy z dżemem, czy z serem , zawsze smakują. 
Bardzo lubimy zapiekane naleśniki, aby zmniejszyć ilość tłuszczu zapiekłam je na grillu. 
Pyszota, zapraszam:)


Na naleśniki :
Szklanka wody gazowanej
Szklanka chudego mleka
2 jajka
Szczypta soli
2 szklanki mąki pszennej
50 ml oleju
Nadzienie:
50 dag sera białego
Serek homogenizowany ( 150 g)
Jajko
2 łyżki cynamonu Kamis
Cukier wg smaku




Z podanych składników robię ciasto naleśnikowe. Najpierw miksuję mokre składniki, jajka, wodę , mleko, olej i dodaję szczyptę soli.  Następnie wsypuję  porcjami przesianą mąkę . Odstawiam ciasto na 15 -20 minut.
W tym czasie przygotowuje nadzienie.
Ser biały, serek, jajko, cynamon i cukier łączę w malakserze. 
Naleśniki smażę na patelni teflonowej, z obu stron.  Następnie nakładam porcje sera i zwijam w „kopertę”  Tak przygotowane opiekam na patelni grillowej.
Podaję posypane wiórkami czekolady, lub polane polewą czekoladową.




12 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...