środa, 15 stycznia 2014

Tort z bezami i chałwą

Słodki i przepyszny tort z chałwą i bezikami, obowiązkowy na naszym świątecznym stole, i przy większych okazjach :)




Biszkopt kakaowy

-4 jajka
-3 łyżki cukru
-3 łyżki mąki tortowej
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt biały

4 jajka

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki tortowej

Łyżka budyniu śmietankowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

-2 kostki masła ( kostka 25 dag) 
-2 budynie śmietankowe bez cukru!
-30 dag chałwy sezamowej
-1 gorzka czekolada
-20 dag bezików 
-1 łyżka spirytusu








Dzień wcześniej piekę biszkopty, można upiec wg własnego przepisu, lub skorzystać z mojego. Można także upiec jeden wyższy biszkopt i przekroić go na 3 lub 4 blaty.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy porządnie z cukrem i szczyptą soli, do ubitych dodajemy po jednym żółtku stale ubijając. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Biszkopt biały robimy tak samo, tylko zamiast kakao dodajemy budyń.

Gotowe ciasto przelewamy do blaszki lub tortownicy ( 25 cm średnicy) ,wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180 st. C

Masa:

Budynie gotujemy w pół litrze mleka , odstawiamy do całkowitego wystudzenia, musi być zimny.

Zimny ucieramy z masłem i alkoholem, (zostawiamy trochę masy na ozdobę wierzchu), następnie masę dzielimy na połowę do dwóch osobnych misek.

Do jednej masy skruszamy  chałwę, i mieszamy. Do drugiej rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.

Biszkopty przecinamy wzdłuż , można nasączyć. Na pierwszy blat np. jasny ,wykładamy masę np. chałową, na to układamy beziki, smarujemy masą czekoladową, przykrywamy blatem ciemnym, znowu masy i beziki i blat ciemny, na to ciemna masa i blat jasny. Masami smarujemy tak aby ich wystarczyło .

Wierzch dekorujemy dowolnie.







6 komentarzy:

  1. Jest fantastyczny :) Napatrzeć się nie można :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest przepyszny, upiekę znowu na Dzień Babci i Dziadka :)

      Usuń
  2. Boski tort! A ten krem - uwielbiam chałwę, delicje ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja :) Pełna rozpusta ;)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)