Pyszne, pachnące cynamonem ciasto z jabłkami i rodzynkami. Każdemu się uda, jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam :)
45 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
15 dag cukru
15 dag masła
łyżka cynamonu
litrowy słoik jabłek na szarlotkę ( u mnie z rodzynkami i cynamonem)
Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, cukier,
masło, wszystko połączyć i pokruszyć palcami. Blaszkę o wymiarach około 30 x 28cm
natłuścić i wysypać bułką tartą. Wyłożyć połowę kruszonki i docisnąć. Wyłożyć
jabłka ze słoika, a na nie wysypać resztę kruszonki. Piec około 45 minut w
180 stopniach C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Smacznego.
Przepadam za jabłecznikami :) Pysznie wygląda! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie jabłeczniki i szarlotki, ten zapach w trakcie pieczenia hmmmm.
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za miłe słowa:)
OdpowiedzUsuńmam pytanko jak zastpic te jabluszka w sloiku niestety ich nie mam usmazyc???
OdpowiedzUsuńAneczko, spokojnie możesz dać starte na tarce jabłka ;)
UsuńPiękna szarlotka :) Zjadłabym z przyjemnością!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńdziekuje Pani Magdo zabieram sie do roboty ;-) wyglada przepysznie mam nadzieje ze tak samo pysznie smakuje
OdpowiedzUsuńNam smakuje, jeśli lubi się jabłka i cynamon, będzie dobrze;)
UsuńI proszę się zwracać do mnie po imieniu:)
Wlasnie chce powiedziec ze obie ja dzis drugi raz jest przepyszna ja jedynie dodalam troszke smietany kwasnej a jabluszka jenak prazylam wyglada super, super smakuje ;-)
OdpowiedzUsuńMiło mi Aneczko że smakuje :)
UsuńPrzygotowuję bardzo podobną i jest przepyszna - polecam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń