Jedno ciasto a cztery smaki, na paterze wspaniale się prezentuje , jak by były cztery różne ciasta. Smakuje wybornie.
Ciasta :
350 g margaryny ( u mnie Kasia)
1 szklanka cukru ( 250 ml)
9 dużych jajek
9 łyżek oleju
3 szklanki mąki pszennej( 750 ml)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
1 kisiel wiśniowy
1/2 szklanki maku sypkiego (125 ml)
1/2 szklanki wiórków kokosowych (125 ml)
Masa serowa:
800 g sera białego zmielonego
1 szklanka cukru
250 g masła
4 żółtka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki mleka (125 ml)
Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia, po czym przekrawam wzdłuż.
W między czasie jak piecze się ciasto przygotowuję masę serową.
W większym garnku roztapiam masło, w misce łączę ser z żółtkami i z cukrem. Dodaję do masła i zagotowuję. Dodaję rozpuszczone w mleku budynie, dokładnie mieszam i doprowadzam do wrzenia, następnie odstawiam aby przestygła.
Masa ma być ciepła , wtedy przekładam nią placki. Wierzch oprószyłam cukrem pudrem, można zrobić polewę.
* przepis zaczerpnięty z kalendarza s. Anastazji (2013)
Mniammmmmm :)
OdpowiedzUsuńżeby jeszcze chciało samo u mnie zrobić ;)
Pozdrawiam Ewa.
No nie chce się samo zrobić :)
Usuńwygląda fantastycznie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńPomysłowe! Wygląda super :)
OdpowiedzUsuń