Takim sposobem powstała pachnąca bananami, mięciutka babka. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jeżeli tylko uda się ją schować przed łasuchami:)
Polecam także muffiny z bananami i czekoladą , oraz babkę bananową z aromatyczną przyprawą :)
Babka z bananami 2 - łatwa i smaczna |
4 dojrzałe banany
25 dag mąki pszennej
7 dag masła
jajko
10 dag cukru
łyżeczka cukru z wanilią
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody + szczypta soli
Banany obieram i
przekładam do miski, rozgniatam na
papkę, można użyć tłuczka do ziemniaków .
Dodaję rozpuszczone zimne masło , mieszam, następnie dodaję jajko,
cukry, sodę i proszek i przesianą mąkę .
Całość mieszam łopatką, można
użyć łyżki.
Ciasto przelewam do foremki z kominkiem (25 cm)
Piekę około 50 minut w 165 st C
Po upieczeniu studzę i posypuję cukrem pudrem .
Babka z bananami |
Łatwa Babka z bananami |
Babka z bananami |
Babka z bananami |
*Źródło : www.ciasta.net
Uwielbiam to ciasto, mięciutkie, wilgotne, świetne! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńWygląda na bardzo smaczną!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Taka też była ;)
UsuńJa mam dokladnie ten sam problem z chlebkami bananowymi - nie bardzo wiem, jak smakuja nastepnego dnia, bo znikaja zwykle zaraz po przestygnieciu, jeszcze w dniu pieczenia!
OdpowiedzUsuń:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Czy można upiec w normalnej formie? Nie mam do babki....
OdpowiedzUsuńmoze keksówka?
Usuń