Upały ogromne a łasuchy wołają o deser . Piekarnika nie odpalam przez dzień , toż to samobójstwo przy takiej pogodzie , padło na sernik na zimno.
Miał być z nektarynkami, lecz popierając akcję #jedzjabłka powstał eksperymentalnie z jabłkami i bitą śmietaną , ku wielkiemu zaskoczeniu wszystkich , wyszło fantastycznie, połączenie smaków idealne. Spróbujcie , warto:)
| Sernik na zimno z jabłkami i bitą śmietaną | 
okrągłe biszkopty ( mała paczka)  lub gotowy blat biszkoptowy 
4 jabłka 
3 galaretki agrestowe + 650 ml wody 
wiaderko sera mielonego (0,5 kg)
3 serki waniliowe ( 3 x 150 g ) 
3 galaretki cytrynowe + 250 ml wody  
400 ml śmietany 30% 
2 śmietan-fixy 
Cukier puder wg smaku ( około 4 łyżki) 
Przygotowuję 
tortownicę ( 28 cm) Jej dno wykładam biszkoptami. 
Galaretki agrestowe rozpuszczam w 650 ml gorącej , wylewam
po łyżce na każdego biszkopta.   Jabłka
myję, obieram i ścieram na tarce o dużych 
oczkach. Łączę z agrestową galaretką. 
Galaretki cytrynowe rozpuszczam w szklance gorącej wody (250
ml ) zostawiam aby całkiem ostygła. 
Ser mielony miksuję, wlewam powoli zimną galaretkę cytrynową
i serki waniliowe . Masę wykładam na biszkopty , na masę serową  wylewam jabłka w galarecie  i wkładam do lodówki w celu stężenia. 
Kremówkę ubijam z cukrem dodając usztywniacz , wykładam na
zastygnięty torcik, dekoruję różnokolorowymi posypkami. 
 Wstawiam ponownie do lodówki aby porządnie
zastygły warstwy. 
| smacznego | 
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*





Ale ekstra ciacho! :)
OdpowiedzUsuńWyszło smacznie, dziękuję :)
UsuńMniam, wygląda kusząco :) Sernika na zimno z jabłkami jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńU nas tak samo, nikt takiego nie jadł , zrobiłam przypadkowo i wyszło rewelacyjnie ;)
Usuńpycha ciacho:)
OdpowiedzUsuńpowiem nieskromnie, ze bardzo;)
UsuńPiękne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję )
UsuńO jaka pychotka :)
OdpowiedzUsuńz jabłkami jeszcze nie robiłam sernika, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńJa też , pierwszy raz, polecam o pyszne :)
UsuńNa upał genialne i dobre, bo z polskimi jabłkami.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji i zachęcam do wyczarowania kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
Pozdrawiam
Dziekuję , na pewno będziemy czarowac :)
UsuńMm... pycha ; )
OdpowiedzUsuńJak szarlotka ; )
:)
UsuńSama doskonałość -perfekcja
OdpowiedzUsuń