Zainspirowałam się ciastem bananowym z czekoladą Edytki, troszkę go zmodyfikowałam, i upiekłam w formie na babkę. Polecam, jest pyszna, wilgotna i pachnąca:) Przyprawa do dań słodkich od Kamisa nadaje mu wspaniałego aromatu i smaku;) Zapraszam na babkę bananową:)
Babka bananowa 1 |
2 szklanki mąki
12 dag miękkiego masła
5 łyżek cukru
2 jajka
5 bananów (75 dag)
4 łyżki mleka
Łyżeczka sody
Łyżeczka proszku do
pieczenia
Łyżka przyprawy do
dań słodkich w młynku od Kamisa ( skład : Cukier, skórka cytrynowa - 9%, kardamon - 9%, cynamon - 3%, goździki, mięta, ekstrakt z kurkumy.)
polewa czekoladowa
Masło trzeba wyciągnąć wcześniej aby zmiękło. Banany rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Sodę rozpuszczamy w mleku.
Zaczynam od utarcia masła z cukrem, cały czas miksując dodaję jajka, następnie przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, cały czas miksuję, dodaję rozgniecione banany i wlewam mleko z sodą, jeszcze chwilę miksuję całość. Wlałam do silikonowej formy na babkę 18 Ø , wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam 50 minut termo obieg 160 st.C. Ciepłą babkę polewam polewą i posypuję wiórkami czekoladowymi:)
witam...kusisz mnie tym przepisem...oj..kusisz,bo apetycznie to wygląda
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Co mi w duszy gra
Pyszna jest, polecam")
Usuńjeszcze takiej nie piekłam, ba, nawet nie jadłam. warto spróbować:) Pozdrawiam , kiedy , w mojej malutkiej kuchni a teraz Potravel
OdpowiedzUsuńOj to muszę zanotować, dlaczego zmieniłaś bloga?
UsuńFajna baba!
OdpowiedzUsuńOj tak, pozdrawiam;)
UsuńPyszne są ciasta z bananami, Twoje też na takie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, i takie jest:)
UsuńAle fajnie wyszła, bardzo pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna, polecam :)
Usuń