wtorek, 4 czerwca 2013

Babka z bananami 1

Zainspirowałam się ciastem bananowym z czekoladą Edytki troszkę go zmodyfikowałam, i upiekłam w formie na babkę. Polecam, jest pyszna, wilgotna i pachnąca:) Przyprawa do dań słodkich od Kamisa nadaje mu wspaniałego aromatu i smaku;) Zapraszam na babkę bananową:)

Babka bananowa 1 












2 szklanki mąki
12 dag miękkiego masła
5 łyżek cukru
2 jajka
5 bananów (75 dag)
4 łyżki mleka
Łyżeczka sody
Łyżeczka  proszku do pieczenia
 Łyżka przyprawy do dań słodkich w młynku od Kamisa  ( skład : Cukier, skórka cytrynowa - 9%, kardamon - 9%, cynamon - 3%, goździki, mięta, ekstrakt z kurkumy.)
polewa czekoladowa












Masło trzeba wyciągnąć wcześniej aby zmiękło. Banany rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Sodę rozpuszczamy w mleku.


Zaczynam od utarcia masła z cukrem, cały czas miksując dodaję jajka, następnie przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, cały czas miksuję, dodaję rozgniecione banany i wlewam mleko z sodą, jeszcze chwilę miksuję całość. Wlałam do silikonowej formy na babkę 18 Ø , wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam 50 minut termo obieg 160 st.C. Ciepłą babkę polewam polewą i posypuję wiórkami czekoladowymi:)







BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

10 komentarzy:

  1. witam...kusisz mnie tym przepisem...oj..kusisz,bo apetycznie to wygląda
    pozdrawiam
    Co mi w duszy gra

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze takiej nie piekłam, ba, nawet nie jadłam. warto spróbować:) Pozdrawiam , kiedy , w mojej malutkiej kuchni a teraz Potravel

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to muszę zanotować, dlaczego zmieniłaś bloga?

      Usuń
  3. Pyszne są ciasta z bananami, Twoje też na takie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajnie wyszła, bardzo pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)