Z ciasta na knedle można wyciąć foremkami rożne kształty i zrobić bez nadzienia, takie uwielbia nasza Zuzia:)
knedle ze śliwkami |
Do przygotowania knedli potrzebujemy :
około kg ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej
3 jajka
około 30 dag mąki pszennej
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru z wanilią
śliwki węgierki
cynamon
kwaśna śmietana
cukier trzcinowy
masło do okraszenia
Ziemniaki można utłuc
zaraz po odcedzeniu, jeśli zapomnimy trzeba je zmielić w maszynce do mięsa , Lub
przecisnąć przez praskę. Zgniecione
przekładam na blat / stolnicę , wbijam jajka , dodaję sól , cukier z wanilią i
mąkę i zagniatam ciasto, nie dosypujcie
za dużo mąki bo kluski będą twarde.
Umyte i osuszone śliwki przekrawam i wyciągam pestki.
Ciasto dzielę na części , odrywam po kawałeczku i nadziewam
śliwkami, jeśli są małe to dwie połówki,
jeśli duże jedną. Formuję
kulki następnie gotuję . Od wypłynięcia jakieś 3 minutki na lekkim gazie.
Podaję z cynamonem , cukrem trzcinowym i śmietanką , można
też polać stopionym masłem .
knedle ze śliwakmi |
pychotka :)
OdpowiedzUsuńUwielbialam knedle wszelakie, jako dziecko, a teraz nie jadlam lata cale...
OdpowiedzUsuńDziekuje za przypomnienie!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuń:)
Usuńile knedli wychodzi z takich proporcji?
OdpowiedzUsuńTrudno odpowiedzieć, nawet nie liczyłam ) Ilość jest uzależniona od wielkości knedli;)
Usuń