wtorek, 26 sierpnia 2014

Najlepsze placki po węgiersku -smaczne placki ziemniaczane z gulaszem


Placki po węgiersku czyli z gulaszem, to pyszne i pożywne danie . 
Można go urozmaicać dodając do gulaszu np. pieczarki, paprykę świeżą lub inne warzywa. 
Można upiec duży placek, nałożyć na niego sos z mięsem i złożyć, my lubimy  mniejsze w towarzystwie sosu :) 
Jak by nie było, za każdym razem będzie smacznie!  


placki po węgiersku 





około kg  ziemniaków
Cebula
sól czosnkowa wg smaku
2 jajka
kasza manna  ( do zagęszczenia, około pół szklanki)
łyżeczka majeranku
pieprz mielony
  warzywko  do smaku

Na gulasz:

60 dag łopatki
2 ząbki czosnku
łyżka suszonej włoszczyzny
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
pieprz
sól
2 pełne łyżki papryki słodkiej
szczypta chilli
skrobia  kukurydziana lub mąka do zagęszczenia sosu


dodatkowo kwaśna śmietana i ketchup






Zaczynam od   gulaszu.  Umyte i osuszone mięso kroję na odpowiednie kawałki, obsmażam na smalcu ( można na oleju) dodaję plasterki czosnku i  suszone warzywa, kiedy mięso puści sok i dodaję przyprawy i podlewam  gorącą wodą. Gotuję  do miękkości, na koniec zagęszczam skrobią  wymieszaną z wodą.

W czasie gdy gulasz się gotuje przygotowuję  placki ziemniaczane. Ziemniaki należy oczywiście obrać i umyć, następnie  zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, za mnie zrobił to Thermomix  , cebulę  i czosnek także ścieramy lub drobniutko siekamy, dodaję  jajka, przyprawy i kaszę manną , mieszam  całość. Odstawiam na pół godziny, po tym czasie smażę cienkie placki.

Podaję  w towarzystwie gulaszu,  na wierzch nakładam łyżkę  gęstej śmietany  i  polewam ketchupem. 










20 komentarzy:

  1. Uwielbiam!! i jest to chyba jedyne połączenie gdy młoda zjada placki ziemniaczane, natomiast mała zje wszystko oprócz gulaszu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, i w te placki wpuścić mojego męża. Już by nie wyszedł aż by zobaczył pusty talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki-jak ja je kocham. Szkoda,że robić mi się tak często nie chce jak jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami warto zrobić sobie przyjemność i się poświecić :)

      Usuń
  4. Pyszne danie obiadowe :-) uwielbiam placki :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakiś czas już za mną chodzą ale mam lenia je usmażyć :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty wiesz co dobre :) , my też bardzo lubimy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie bardzo lubię, pyszne i sycące danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam, super danie na nadchodzącą jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tylko nie wiem w jakim celu dodajemy kasze manna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kasza manna ( do zagęszczenia, około pół szklanki)
      Nie dodaję mąki, jak zauważyłaś /eś :) Placuszki są chrupiące .

      Usuń
  10. Gulasz właśnie mam to jutro tylko placki usmażyć będę musiała...

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...