Gulasz to potrawa węgierska , przygotowywana z mięsa, cebuli i papryki.
U nas jest często serwowany, lecz rożni się od oryginału sposobem przygotowania i składnikami, lubię go urozmaicać , dlatego wychodzi a'la gulasz, całe szczęście że za każdym razem inny smak , ponieważ się nie znudzi, na dodatek zawsze smacznie :)
Często gotuję taki a'la gulasz z większą ilością warzyw , z podrobów lub z dodatkiem grzybów czy pieczarek.
Zachęcam do przeglądania pozostałych "gulaszy" na pewno coś wybierzecie dla siebie :)
Gulasz rozmarynowy z indyka |
mięso z udźca indyka
około kg
papryka słodka 2
łyżki
sos sojowy grzybowy
30 dag pieczarek (
użyłam mrożonych)
czosnek granulowany (
łyżeczka)
tymianek ( łyżeczka)
rozmaryn ( 2 płaskie
łyżeczki)
oregano ( łyżeczka)
pieprz cytrynowy do smaku
2 kulki ziela angielskiego
skrobia i śmietana do zagęszczenia sosu
smalec lub olej do smażenia
*ilość przypraw orientacyjna, każdy doda wg własnego smaku
Mięso myję i kroję w większą kostkę. W rondlu roztapiam smalec , obsmażam kawałki
mięsa z każdej strony. Dodaję przyprawy , pieczarki , sos sojowy, chwilę duszę
, następnie podlewam gorącą wodą .
Gotuję gulasz do miękkości mięsa, na konie zagęszczam
skrobią wymieszaną ze śmietaną i jeśli jest potrzeba doprawiam sola i pieprzem
cytrynowym.
Za każdym razem pyszne, to prawda :D Uwielbiam gulasz, ten wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
Dziękuję :) Odwiedzę z pewnością ;)
Usuńja mam ostatnio za to fazę na rozmaryn, daję go dosłownie wszędzie, gulasz z nim musi być pycha!:)
OdpowiedzUsuńJest pycha Anula, wypróbuj :)
Usuńi za to lubię gulasze- za każdym razem można zjeść coś innego, a ten wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDokładnie jak ja , dziękuję ;)
UsuńSuper propozycja na obiadek :-):-):-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńOj tak, polecam :)
Usuń