Świetne, sezonowe danie jednogarnkowe . Cukinia ( którą uwielbiamy) z żółtą fasolką szparagową( tą też kochamy) w pysznym pomidorowym sosie.
Danie powstało ze składników które musiały być szybko zużyte :) Będzie u nas gościło często, efekt końcowy mile mnie zaskoczył, poezja, spróbujcie;) Polecam także fasolkę szparagową a'la po bretońsku , leczo , Leczo lub bigos z cukinii z pulpecikami lub cukinię smażoną.
Teraz cukiniowo fasolkowy mix :)
Cukiniowo fasolkowy gulasz - smaczne danie jednogarnkowe |
30 dag żółtej fasolki
2 młode cukinie
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
40 dag cienkiej kiełbasy (
u mnie drobiowa)
pomidory Arabiata z puszki
( pikantne)( 400g)
olej do smażenia
łyżka suszonej włoszczyzny
Kostka rosołowa ( drobiowa)
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu czarnego
łyżka ziół prowansalskich
łyżeczka pomidorów z czosnkiem i bazylią
zielona pietruszka
sól i mielony pieprz
o smaku
Przygotowuję potrzebne składniki , warzywa myję, cukinie
kroję w pół plasterki, większą część w ćwierć plasterki, cebulę obieram i kroję
w kostkę. Z fasolki odcinam końcówki i kroję na mniejsze części. Kiełbasę
obieram ze skórki i kroję w kostki.
W rondlu rozgrzewam olej, podsmażam cebulkę, dodaję suszoną włoszczyznę, następnie dodaję kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, całość chwilę duszę, często mieszając.
Następnie dodaję fasolkę, pomidory i
cukinię, dolewam gorącej wody i gotuję do miękkości , około 25 minut, fasolka
powinna być chrupka.
Na koniec doprawiam do smaku i posypuję posiekaną natką pietruszki.
Zróbcie, to jest pyszne !!!
smacznego |
smacznego |
Uwielbiam takie jednogarnkowe dania pełne warzyw, szczególnie teraz gdy mamy świeże pod ręką:)
OdpowiedzUsuńDokładnie, troszkę krojenia, ale warto :)
UsuńTakie dania lubię, niedawno robiłam podobny gulasz :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń