Bardzo lubimy bigos, lecz czasami trzeba zjeść lżej, i tak powstają nowe przepisy, na tradycyjne dania z nutką nowoczesności:)
Dzisiaj zapraszam na lekki bigos drobiowy:)
1 kg kiszonej kapusty
2 wędzone udka kurczaka
30 dag kiełbasy drobiowej
opakowanie pomidorów krojonych z czosnkiem i oliwą z oliwek Pudliszki ( 400 g)
łyżka przyprawy do bigosu
2 ząbki czosnku
8 ziarenek pieprzu
3 ziela ang.
2 listki laurowe
garść suszonych grzybów
5-6 śliwek suszonych kalifornijskich
2 łyżki suszonej włoszczyzny
Kiszoną kapustę kroję, przekładam do garnka, dodaję
przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki, suszoną włoszczyznę , grzyby , śliwki
oraz pomidory, zalewam wodą i wstawiam do gotowania.
Udka obieram ze skóry, i kroję na mniejsze kawałki. Kiełbasę
kroję w kostkę, i podsmażam na patelni
bez tłuszczu.
Po godzinie gotowania kapusty dodaję do garnka kawałki
kurczaka i podsmażoną kiełbasę.
Gotuję do miękkości kapusty.
Na koniec ewentualnie doprawiam do smaku, (przyprawą w
płynie )
Podaję ze świeżym chlebkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)