wtorek, 12 maja 2015

Zapp -kolorowy śmietanowiec z ciepłymi lodami



Zapp, kolorowe i smaczne ciacho. 


Do jego "stworzenia" przyczyniły się ciepłe lody, znalezione w kuchennej szafce. Galaretki zawsze mam "pod ręką " więc pomysł sam się nasunął. 

Zachęcam do wypróbowania, ciacho jest przepyszne, a kolory zachęcają do spróbowania. 

Łasuchy małe i duże będą wniebowzięte :D 

Ciepłe lody kupicie tutaj KLIK, natomiast biszkopciki duo tutaj KLIK
















*na zdjęciu- Martha Gold Tacka do ciasta  Porcelana Bogucice

_______________________________

SKŁADNIKI:

Na spód:
24 okrągłe biszkopty duo  
galaretka niebieska + 250 ml wody

Na ciasto:
24 ciepłe lody 
galaretka szafirowa + 200 ml wody
galaretka rubinowa + 200 ml wody
galaretka ametystowa + 200 ml wody
3 śnieżki + 600 ml mleka  lub 600 ml śmietany 30%

Na wierzch:
2 galaretki miętowo jabłkowe + 700 ml wody
200 ml śmietanki 30% + 250 g mascarpone + 2 łyżki cukru pudru





Spód kwadratowej tortownicy (35 x 24) wykładam papierem do pieczenia . 






  Wykładam biszkopty. Z ciepłych lodów odcinam wafelki i układam na biszkoptach ( przyklejają się )


Galaretkę niebieską  rozpuszczam w szklance gorącej wody, lekko studzę i wlewam delikatnie na dno, tak aby biszkopty ją  „wpiły”

W między czasie rozpuszczam galaretki w osobnych  garnuszkach, czy miseczkach.  Każda ( szafirowa, rubinowa i ametystowa) w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

 Jak galaretki są już zimne, ubijam śmietanę , 200 ml na każdą galaretkę. Do ubitej śmietany,  wlewam delikatnie zimną galaretkę, czynności powtarzam z pozostałymi. Trzeba to robić sprawnie i w miarę szybko, ponieważ masy szybciutko tężeją.

Wylewam porcjami na biszkopty i lody , na przemiennie,  mają wyjść  nieregularne warstwy.  Całość odstawiamy do lodówki. 

Przygotowujemy galaretki na górę, użyłam jabłkowo miętowych, świetnie się skomponowały smaki.

Galaretki rozpuściłam w  700 ml wody , całkiem zimne i leciutko tężejące wylałam na wierzch ciasta, które znowu „wylądowało” w lodówce.

Wierzch ozdobiłam bitą śmietaną z mascarpone.  
Śmietankę ubiłam z dwoma łyżkami cukru pudru, pod koniec dodawałam po łyżce  serka, cały czas miksując.  





*przepis zawiera lokowanie produktu



Wiosenne słodkości!

12 komentarzy:

  1. Rewelacyjny pomyśl, wygląda bajecznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcę, chcę, chcę natychmiast. Vikunia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest śliczne, super pomysł na zrobienie dzieciakom takiego kolorowego torcika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  4. Madziu nie bedę się rozpisywać, napisze tylko REWELACJA!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny, kolorowy torcik :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)