poniedziałek, 6 stycznia 2014

Mocno pikantny gulasz z wędzoną papryką

Pikantne, aromatyczne, syte i rozgrzewające danie, pachnące wędzoną papryką i grzybami.
Ilość przypraw można regulować wg swoich smaków, my lubimy na ostro:)




Kg mięsa ( u mnie z udźca indyka)
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
Olej ryżowy
Łyżka suszonej włoszczyzny
4-5 kulek ziela angielskiego
Łyżka wędzonej papryki
Łyżka czosnku niedźwiedziego Royal Brand
Pełna łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
Łyżka przyprawy  grill barbecue Royal Brand (Skład: papryka,chili,rozmaryn,cebula,koperek,tymianek)
Łyżka przyprawy arabiata przyprawa włoska Royal Brand (mieszanka składająca się z pomidorów, czosnku i czerwonego chili)
Łyżka mielonych suszonych grzybów
Sos sojowy grzybowy wg smaku





Z mięsa wycinam zbędny tłuszcz i błonki, myję i osuszam, następnie kroję na mniejsze kawałki/kostki .
Pokrojoną drobno cebulę podsmażam na oleju, dodaję suszoną włoszczyznę, mieszam, po chwili dodaję mięso , delikatnie obsmażam i dodaję przyprawy, duszę całość około 10-15 minut, po tym czasie podlewam gorącą wodą. Gotuję całość do miękkości. Na koniec można zrobić zasmażkę, my jednak wolimy  bez zagęszczania.
Polecam jako dodatek dobrej jakości makaron z pełnego przemiału.   






4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...