niedziela, 17 listopada 2013

Piernik staropolski ( ciasto)



W Polsce piernik istnieje od XVIII wieku i był uważany za symbol dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Nawet w skład wiana panny młodej wchodziła między innymi faska ciasta piernikowego :) 

Pokruszone pierniki są składnikiem tradycyjnego staropolskiego sosu szarego.




Piernik ma długą przydatność do spożycia, zawdzięcza to dużemu udziałowi przypraw korzennych,oraz twardości i suchości. W zimnym, suchym miejscu daje się przechowywać nawet przez kilka miesięcy.




0,5 L miodu ( u mnie wielokwiatowy)



półtorej szklanki cukru trzcinowego



25 dag masła

1.20 kg mąki pszennej 

3 jajka 

3 łyżeczki sody

120 ml mleka

3 opakowania przyprawy do piernika z imbirem





Do rondla przekładam masło, miód i cukier, podgrzewam do połączenia się składników  często mieszając.  Odstawiam do wystudzenia.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję sodę , mleko , jajka i całkiem zimny miód z masłem, mieszam  za pomocą robota ( hak do wyrabiania ciasta)  do momentu uzyskania jednolitej masy.
Masę piernikową wykładam do żaroodpornego naczynia( można do kamionkowego) szczelnie owijam folią i wynoszę w zimne miejsce (piwnica, ganek itp.) na 4 tygodnie.  Po tym czasie nastąpi  pieczenie i ciąg dalszy nastąpi..zachęcam jest jeszcze czas;)

http://takietampichcenie.blogspot.com/2013/12/piernik-staropolski-z-powidami-i-masa.html




*Źródło- WŻ autorka holly


5 komentarzy:

  1. Moja mama robi taki właśnie 4 tygodniowy piernik i muszę przyznać, że jest bardzo smaczny.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest bardzo smaczny, również pozdrawiam:)

      Usuń
  2. moge postawic tego piernika na balkonie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie ma mrozu, to tak, ale lepsza będzie dolna półka w lodówce;)

      Usuń
  3. ok dzieki wielkie, bo w piwnicy mam obawy bo mam tam leka wilgoc i niewiem czy nic sie nie stanie z tym ciastem tam np.splesnieje albo cos innego ale dziekuje wykorzystam lodowke.

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)