wtorek, 24 grudnia 2013

Piernik staropolski z powidłami i masą grysikową



Piernik staropolski pieczenie i przekładanie masami:) 
Zapach niesamowity, a smak rewelacyjny, kto nie piekł takiego piernika niech żałuje;)

Przepis na ciasto wstawiłam wcześniej,(KLIK)














Po czterech tygodniach ciasto wyciągam, dzielę na  4 części, każdą osobno wałkuję i piekę .


podaję link na forum, gdzie jest super objaśnione jak wałkowac ciasto, bezproblemowo;) 



Piekłam w blaszce z wyposażenia piekarnika,(37x35 cm) około 15 minut  w 170 st. C Po upieczeniu blaty studzę,  następnie owijam w ściereczki , wkładam do reklamówki i znowu wynoszę do zimnego, zostawiam na tydzień.








Masa:

3 szklanki mleka
8 pełnych łyżek grysiku
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
25 dag masła
2 łyżki cukru pudru
25 g wódki ( kieliszek)
+  50 dag powideł śliwkowych

Polewa:
3 czekolady gorzkie ( 30 dag)
250 ml śmietanki  30 %
10 dag mielonych migdałów




Masa grysikowa:

Mleko gotuję z cukrem i wanilią, na gotujące wsypuję powoli grysik i energicznie mieszam aby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawiam do wystudzenia.
Ucieram masło z cukrem pudrem i dodaję po łyżce zimnego grysiku, na koniec wlewam wódkę.

Polewa:
Śmietankę wlewam do garnuszka, dodaję połamaną czekoladę i podgrzewam w kąpieli  wodnej do połączenia się składników, wsypuję zmielone migdały i mieszam. 

Blaty piernika smaruję powidłami i masą grysikową. Dzielę na mniejsze pierniki. Wierzch smaruję przestudzoną polewą i dekoruję.   











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)