poniedziałek, 10 września 2012

Sernik z gruszkami i żurawiną






Ciasto:
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
masło lub Kasia ( 250 g)
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do 1/3 ciasta -1 łyżka kakao

Masa serowa:
1 kg sera mielonego
1 masło (250 g)
2 budynie śmietankowe
2 jajka
¼ szklanki cukru

Do piany:
5 białek
¾ szklanki cukru
kisiel  żurawinowy ( duży na ¾ l)
½ kg słodkich gruszek
suszona żurawina








Najpierw z podanych składników zagniatam ( z pomocą robota) kruche ciasto,  gdy już jest dobrze wyrobione do 1/3 części dodaję kakao i ugniatam. Wkładam do woreczka  i  do lodówki.
Resztę ciasta wałkuję   i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem.
Przygotowuję masę serową, do miski przekładam ser, dodaję miękkie masło, jajka , cukier i budynie, wszystko dokładnie ucieram. Powstałą masę przekładam do blaszki z ciastem. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki kroję na kawałki, i układam na masie, posypuję żurawiną.
Następnie robię  piankę, białka ubijam z cukrem na sztywno, dodaję kisiel i dokładnie mieszam ( łyżką)Gdy jest gotowa przekładam na owoce, rozsmarowuję, a na wierzch ścieram część ciasta z kakao. Wkładam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, piekę około godziny



4 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie i pewno tez tak smakuje! Chyba się skuszę na ten wypiek! Ale pewno dopiero w weekend. Pozdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały! Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...