Ciasto:
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
masło lub Kasia ( 250 g)
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do 1/3 ciasta -1 łyżka kakao
Masa serowa:
1 kg sera mielonego
1 masło (250 g)
2 budynie śmietankowe
2 jajka
¼ szklanki cukru
Do piany:
5 białek
¾ szklanki cukru
kisiel żurawinowy (
duży na ¾ l)
½ kg słodkich gruszek
suszona żurawina
Najpierw z podanych składników zagniatam ( z pomocą robota) kruche ciasto, gdy już jest dobrze wyrobione do 1/3 części dodaję kakao i ugniatam. Wkładam do woreczka i do lodówki.
Resztę ciasta wałkuję i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem.
Przygotowuję masę serową, do miski przekładam ser, dodaję miękkie masło, jajka , cukier i budynie, wszystko dokładnie ucieram. Powstałą masę przekładam do blaszki z ciastem. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki kroję na kawałki, i układam na masie, posypuję żurawiną.
Następnie robię piankę, białka ubijam z cukrem na sztywno, dodaję kisiel i dokładnie mieszam ( łyżką)Gdy jest gotowa przekładam na owoce, rozsmarowuję, a na wierzch ścieram część ciasta z kakao. Wkładam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, piekę około godziny
Wygląda rewelacyjnie i pewno tez tak smakuje! Chyba się skuszę na ten wypiek! Ale pewno dopiero w weekend. Pozdr
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznego:)
UsuńWspaniały! Pysznie u Ciebie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję, również pozdrawiam:)
Usuń