Dzisiaj polecam roladki z piersi indyka,nadziane szynką i papryką, smaczne, niskokaloryczne danie;)
60 dkg piersi z indyka
5 plastrów szynki
¼ czerwonej papryki
ogórek kiszony
pieczarki marynowane ( parę sztuk)
2 serki topione z szynką ( małe trójkąciki)
chrzan z żurawiną
mąka
2 łyżki oleju
Listek laurowy
3 kulki ziela ang
7 kulek pieprzu
1 łyżeczka przyprawy warzywnej Bukiet smaku "Kamis"
Mięso myję i dzielę
na plastry, z tej porcji zrobiłam 5 roladek. Plastry delikatnie rozklepuję
tłuczkiem( przez worek foliowy) .
Następnie smaruję każdy chrzanem z żurawiną ( 1 łyżeczka na porcję)
Na to kładę plaster szynki. Umytą paprykę i ogórka kroję w paseczki, pieczarki na
ćwiartki, układam na szynce, na wierzch dodaję kawałek serka topionego. Zwijam
roladki, spinam wykałaczkami, każdą roladkę obtaczam w mące, i przesmażam na
oleju. Do osobnego rondla wlewam wodę ( około 330 ml) dodaję przyprawy ( liść,
ziele, pieprz i warzywko) zagotowuję i dodaję podsmażone roladki. Duszę 30
minut pod przykryciem.
Po tym czasie roladki wyciągam, a na powstałym wywarze robię
sos. Dodaję resztę chrzanu, i zagęszczam mąką i śmietaną. Ewentualnie doprawiam
warzywkiem. Zagotowuję i gotowe.
Rolady podaję z warzywami, polane sosem. Można podać z
ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Ale pyszota :) Super, muszę zrobić
OdpowiedzUsuńNapisz jak smakowało;)
OdpowiedzUsuńpysznosci..:))
OdpowiedzUsuń