czwartek, 13 września 2012

Roladki z indyka z papryką w sosie chrzanowo żurawinowym


Dzisiaj polecam roladki z piersi indyka,nadziane szynką i papryką, smaczne, niskokaloryczne danie;)



60 dkg piersi z indyka
5 plastrów szynki
¼ czerwonej papryki
ogórek kiszony
pieczarki marynowane ( parę sztuk)
2 serki topione z szynką ( małe trójkąciki)
chrzan z żurawiną
mąka
2 łyżki oleju
Listek laurowy
3 kulki ziela ang
7 kulek pieprzu
1 łyżeczka przyprawy warzywnej Bukiet smaku "Kamis"
Łyżka śmietany







Mięso myję i  dzielę na plastry, z tej porcji zrobiłam 5 roladek. Plastry delikatnie rozklepuję tłuczkiem( przez  worek foliowy) . Następnie smaruję każdy chrzanem z żurawiną ( 1 łyżeczka na porcję)
Na to kładę plaster szynki. Umytą paprykę i  ogórka kroję w paseczki, pieczarki na ćwiartki, układam na szynce, na wierzch dodaję kawałek serka topionego. Zwijam roladki, spinam wykałaczkami, każdą roladkę obtaczam w mące, i przesmażam na oleju. Do osobnego rondla wlewam wodę ( około 330 ml) dodaję przyprawy ( liść, ziele, pieprz i warzywko) zagotowuję i dodaję podsmażone roladki. Duszę 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie roladki wyciągam, a na powstałym wywarze robię sos. Dodaję resztę chrzanu, i zagęszczam mąką i śmietaną. Ewentualnie doprawiam warzywkiem. Zagotowuję i gotowe.
Rolady podaję z warzywami, polane sosem. Można podać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.



3 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...