Pyszna, słodko kwaśna sałatka, doskonała jako dodatek do obiadu, lub po prostu na kanapkę;)
Przepis dostałam lata temu od Teresy, koleżanki z pracy:)
Przy okazji pozdrawiam Terenię :)
3 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
2 łyżki soli kamiennej
Na zalewę
½ l octu 10%
2 l wody
Paprykę dokładnie myję i
oczyszczam z nasion i białych części,
kroję w paseczki.
Cebulę obieram, myję i kroję w piórka. Do miski przekładam paprykę i cebulę, zasypuję 2 łyżkami soli, mieszam, i zostawiam na 40 minut.
Cebulę obieram, myję i kroję w piórka. Do miski przekładam paprykę i cebulę, zasypuję 2 łyżkami soli, mieszam, i zostawiam na 40 minut.
W między czasie przygotowuję
zalewę, zagotowuję wodę z cukrem,
dolewam ocet. Warzywa odciskam z soku (
robię to w rękawiczkach) i przekładam na gotującą się zalewę.
Gotuję od zagotowania 15 minut.
Gotuję od zagotowania 15 minut.
Gorące przekładam do czystych , wyparzonych słoików.
Pasteryzuję 10 minut.
Jak ostygną wynoszę do spiżarni.
Z tej porcji wyszło mi 10 pół litrowych słoiczków.
Takie przetwory to specjalność mojej mamy :d Robi coś podobnie, tylko większe plasterki papryki :)
OdpowiedzUsuńWitaj:)Można kroić dowolnej wielkości kawałki, wg gustu:)
UsuńDziś robię tą sałatkę, zobaczymy jak wyjdzie, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że podzielisz się wrażeniami:)
UsuńBardzo fajna alternatywa dla fanów papryki ze słoika ale nie przepadających za konserwową, na pewno zrobię tę sałatkę ponownie najbliższej jesieni
OdpowiedzUsuńJa mam zamiar zrobić dzisiaj, nieskomplikowana, inna niż robione dotychczas
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńW tym roku powtórka :)
Usuńdzisiaj zrobilam napewno pyszne bedzie , udostepniam na fejsie przepis
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, dziękuję ;)
UsuńSałatka jest super. Wczoraj robiłam. Nie pasteryzowałam tylko gorącą nakładałam do słoików i odwracałam do góry dnem. Pyszna. Z resztą jak wszystkie przepisy Madzi.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam :)
Usuń