Malutkie buraczki zawsze marynuję, są doskonałe do obiadu, do barszczu, do sałatek, jak kto lubi;)
Składniki:
Buraki czerwone ( małe)
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
½ szklanki cukru
1 łyżka soli kamiennej ( nie jodowana)
opcjonalnie kminek i czosnek
Buraki czerwone ( małe)
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
½ szklanki cukru
1 łyżka soli kamiennej ( nie jodowana)
opcjonalnie kminek i czosnek
Przygotowanie:
Małe buraczki należy dokładnie umyć i ugotować w całości. Po ugotowaniu odcedzić , wystudzić i obrać. Wodę na zalewę gotuję, następnie dodaję ocet, sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszam do rozpuszczenia się składników. Do starannie umytych i wyparzonych słoików wkładam czosnek ( 1-2 ząbki pokrojone na cząstki ) i kminek ( pół łyżeczki) ale do części, i oczywiście buraczki, dość ciasno. (Buraki z kminkiem wykorzystuję do ugotowania barszczu) Zalewam gorącą zalewą, zakręcam i pasteryzuję, od zagotowania 20 minut.
zabieram się do roboty, ocenie po zrobieniu, ale zapowiada się dobrze
OdpowiedzUsuńsuper.cała rodzina się zajada
OdpowiedzUsuńCieszę sie bardzo;)
UsuńBardzo dobre buraczki, cała rodzina sie zajada, korzystam z tego przepisu już drugi sezon :)) Polecam!!! Pychota
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuń