piątek, 28 września 2012

Francuskie paczuszki z rybą

Z ciastem francuskim można improwizować i wymyślać smaczne jedzonko:)

Dziś paczuszki z dorszem, pychaaa.......








40- 50 dkg ryby ( dorsz, mintaj)


Gotowe ciasto francuskie


Jajko


Przyprawy wg gustu, u mnie takie:


Sól morska


Pieprz cytrynowy


Szałwia


Koperek


Mielony pieprz kolorowy







Rybę, jeśli mrożona trzeba odmrozić, następnie kroję ją w paseczki, jeśli kostka wystarczy po odmrożeniu rozdzielić. Mięso przekładam do miski i posypuję obficie przyprawami. Zakrywam i zostawiam tak na 1-2 godzin.

Ciasto francuskie dzielę na 6 części, w filiżance łączę jajko z przyprawami ( te samo co do rybki) i smaruję nim każdy kawałek ciasta.

Układam kawałki ryby na ciasto, i zawijam paczuszki, wierzch także pokrywam jajkiem z przyprawami.

Piekę 20 -25 min w piekarniku nagrzanym do 175st.C ( termoobieg)


5 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...