piątek, 21 września 2012

Bezy a'la Pavlova

Ulubione ciacha z dzieciństwa, bezy!!! Najlepsze z bitą śmietaną i owocami, słodkie i chrupiące z wierzchu, lekko ciągnące w środku. Nie potrafię się im oprzeć :)
















SKŁADNIKI:



· 7 białek 

· 20 łyżek cukru pudru 

· 2 łyżki cukru waniliowego 

· 2 łyżki skrobi kukurydzianej 

· Łyżka octu winnego białego 

· ½ litra śmietany kremówki 

· 2 x śmietanfix 

· Owoce do dekoracji, truskawki i jagody 

PRZYGOTOWANIE: 

Ubijam białka z odrobinką soli, stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy, aż do uzyskania gęstej – sztywnej masy. Następnie do białek dodaję ocet i przesiewam skrobię , wszystko dokładnie ale delikatnie mieszam. Piekarnik nagrzewam do 150 st.C. Na blachy wyłożone papierem do pieczenia wykładam łyżką porcje piany tworząc kółka, piekę z włączonym termoobiegiem około 90 minut. Po upieczeniu zostawiam w wyłaczonym, lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem i śmietanfixem, wykładam na bezy, i dekoruję owocami. 




4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...