Ulubione ciacha z dzieciństwa, bezy!!! Najlepsze z bitą śmietaną i owocami, słodkie i chrupiące z wierzchu, lekko ciągnące w środku. Nie potrafię się im oprzeć :)
SKŁADNIKI:
· 7 białek
· 20 łyżek cukru pudru
· 2 łyżki cukru waniliowego
· 2 łyżki skrobi kukurydzianej
· Łyżka octu winnego białego
· ½ litra śmietany kremówki
· 2 x śmietanfix
· Owoce do dekoracji, truskawki i jagody
PRZYGOTOWANIE:
Ubijam białka z odrobinką soli, stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy, aż do uzyskania gęstej – sztywnej masy. Następnie do białek dodaję ocet i przesiewam skrobię , wszystko dokładnie ale delikatnie mieszam. Piekarnik nagrzewam do 150 st.C. Na blachy wyłożone papierem do pieczenia wykładam łyżką porcje piany tworząc kółka, piekę z włączonym termoobiegiem około 90 minut. Po upieczeniu zostawiam w wyłaczonym, lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem i śmietanfixem, wykładam na bezy, i dekoruję owocami.
Ja sie boję, że mi nie wyjdą i nie robię.
OdpowiedzUsuńTwoja super.
Trzeba spróbować, nic trudnego:)
Usuńbardzo lubię bezy:d pycha:)
OdpowiedzUsuńJak większość z nas hihi
Usuń