czwartek, 28 maja 2015

Zupa krem ze szparagów białych i zielonych

Świetna zupa kremowa, odpowiednio gęsta i dobrze doprawiona, lekko pikantna, tak jak lubimy;) 

Dzisiaj zrobiona ze szparagów zielonych i białych, można całość zmiksować, lecz przy niewielkim nakładzie pracy, mamy zupkę dwukolorową, która ślicznie się prezentuje i doskonale smakuje;)  

Podałam ją na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice, prawda że to zgrany duet ? :)





















udko z kurczaka lub 4 skrzydełka

marchewka

2 pietruszki

połowa selera

3 ząbki czosnku

50 dag białych szparagów

5 dag zielonych szparagów

80 dag ziemniaków

groszek konserwowy 

3 listki laurowe

4 kulki ziela angielskiego

płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego

pół łyżeczki imbiru

sól i biały pieprz
grzanki lub groszek ptysiowy 





Najpierw gotuję wywar z mięsem i przyprawami. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągam je i odstawiam. Dodaję umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa ( ziemniaki, pietruszki marchew i seler)oraz czosnek.

Po 10 minutach dodaje szparagi. Białe najpierw obieram, odcinam zdrewniałe łodyżki, kroję na kawałki, z zielonych odłamuje tylko twarde łodyżki, nie obieram. Gotuję całość kolejne 10 minut. 

Teraz przecedzam warzywa. Przygotowuje dwa garnki, do jednego oddzielam połowę ziemniaków, pietruszki i selera , oraz białe szparagi, do drugiego połowę białych warzyw, zielone szparagi i groszek konserwowy( zostawiam pełną łyżkę groszku do ozdoby)

Warzywa zalewam rosołem ( po połowie) Obieram mięso i także rozdzielam po równo do każdego garnka. Do białych warzyw dodaję 2 łyżki śmietany. Następnie zupy miksuję. Przyprawiam do smaku, solą, imbirem i białym pieprzem. 


Nalewam na talerze, z jednej strony krem biały z drugiej zielony, można także zrobić coś na kształt „zebry” Nalewam kremy naprzemiennie, raz biały raz zielony, znowu biały…. 

Podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami czosnkowymi







SMACZNEGO!!! 




6 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)