czwartek, 14 maja 2015

Udka w ziołach z ziemniakami z rękawa

Szybko i smacznie, tak lubię. Mięciutkie i soczyste udka z ziemniakami, doskonały obiad przy minimalnym nakładzie pracy. 
Nie trzeba nam żadnych gotowców typu "pomysł na.." Sami dobieramy przyprawy i dodatki:)

Mięsko pieczemy razem z ziemniakami, można dodać też inne warzywa, takie jak marchew, brukselka, kapusta, fasolka szparagowa, co tylko lubimy;)

Smaczne i aromatyczne danie, które praktycznie robi się samo :)


















2 udka z kurczaka  
(polecam z kurczaków z wolnego wybiegu kupuję w KLIK)  
5- 6 ziemniaków
4 ząbki czosnku
3 cebule
zioła prowansalskie
tymianek
oregano
papryka słodka
sól
odrobina chilli 







Udka myję i dokładnie nacieram przyprawami , przyprawy wcześniej mieszam. 




Obrany czosnek i cebulę, kroję na kawałki i  obkładam nimi udka, mieszam całość, przekładam do worka i wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc.

Po tym czasie, do mięsa dodaję obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki, posypuję jeszcze ziołami, mieszam całość, zamykam worek do pieczenia, (można zrobić dziurki aby nie popękał w czasie pieczenia) 

Piekę jakieś 70 -80 minut w 190 st C

Podałam z surówką. 











2 komentarze:

  1. uwielbiam pieczenie mięs w rękawie, zawsze wychodzi soczyste :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)