piątek, 15 maja 2015

Torcik serowy z musem truskawkowym

Orzeźwiający, kolorowy i mega smaczny torcik serowy z musem truskawkowym. 

 Przygotowałam go na naszą 26 rocznicę ślubu :)

Ozdobi każdy stół i wywoła uśmiech na twarzach bliskich:)
Warto go zrobić także bez okazji, kolory dobieramy wg gustu i nastroju :D

Wystarczy ser, galaretki i troszkę chęci, zapraszam :)

Jeśli zostanie Wam musu i część masy serowej, zróbcie deser, jak ja, zdjęcia poniżej :)





  


biszkopty okrągłe 

2 galaretki szafirowe + 375 ml wody  

2 galaretki ametystowe + 375 ml wody  

1 kg sera mielonego polecam z (KLIK)

3 galaretki truskawkowe + 750 ml wody 

50- 60 dag truskawek mrożonych 

do dekoracji: 

200 ml śmietanki 30% + śmietanfix + łyżka cukru pudru 

kolorowa cukrowa posypka





Najpierw wykładam dno tortownicy (28 cm) biszkoptami.




Brzoskwinie odcedzam z soku, sokiem nasączam biszkopty. Brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki i wykładam na biszkopty.

Truskawki przesypuje do miski, rozdzielam jeśli są „sklejone” zalewam gorącymi galaretkami truskawkowymi, które wcześniej rozpuściłam w 3 szklankach wrzątku. Odstawiam aby ostygły.

Ser dzielę na połowę. Galaretki szafirowe i ametystowe, rozpuszczam osobno w 375 ml wrzątku, studzę. Gdy są zimne miksuję każdą z połową sera. Wykładam na brzoskwinie masę szafirową, jak zastygnie, wykładam ametystową.

Galaretki z truskawkami miksuję na mus i wykładam na górę. Odstawiam do lodówki aby dobrze zastygła.

Na koniec ubijam kremówkę z fixem i cukrem pudrem i dekoruję torcik.














4 komentarze:

  1. Łoł! Ileż kolorów! Ten niebieski jest tak niespotykany w ciastach. No wprost niesamowicie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki kolorowy ! 'jem oczami' :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)