sobota, 9 listopada 2013

Zapiekanka makaronowa z mięsem i kalafiorem

Bardzo lubimy zapiekanki, można fantazjować do woli:) Dzisiaj powstała syta zapiekanka z makaronem, kalafiorem i mięsem mielonym. Można do niej zrobić beszamel, ale nie jest to konieczne. Zapraszam:)


Makaron rurki Czaniecki (około  300 g)
Cebula
60 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
Średni kalafior
20-25 dag twardego sera   ( grana padano, dziugas..itp)
Olej
Pieprz ziołowy Kamis
Pieprz czarny mielony Kamis 
 majeranek 
zioła prowansalskie Kamis
czosnek z młynka






Makron gotuję  al’dente,  hartuję, odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
Kalafior dzielę na różyczki, myję i gotuje około 10 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie też odcedzam i odstawiam.
Ser trę na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę  obieram i kroje w kosteczkę, podsmażam na  oleju, dodaje mięso mielone, przyprawy ,  całość smażę około 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Przygotowuję naczynie żaroodporne, na dno wlewam ciut oleju. Układam warstwę makaronu, warstwę  mięsa i część różyczek kalafiora.  Posypuję serem . Czynność powtarzam. Na wierzchu  ma być kalafior posypany obficie serem.
Naczynie z zapiekanką wstawiam do gorącego piekarnika, zapiekam około 30 minut w temp 190 st. C



Specialite Sól morska prowansalska w młynku

2 komentarze:

  1. Też bardzo lubię zapiekanki, ale w takim połączeniu nie próbowałam. Zapowiada się smacznie.

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...