poniedziałek, 4 listopada 2013

Szarlotka z połówek jabłek- łatwa szarlotka

Pyszne jabłka zapiekane z serem, dzisiaj na serku naturalnym z dodatkiem cukru cytrynowego i dżemu z czarnej porzeczki , ciekawa odmiana, ciasto zniknęło jeszcze ciepłe;)

Szarlotka z połówek jabłek- łatwa szarlotka 

25 dag margaryny Palma
300 g serka białego naturalnego
3 łyżki  cukru
3 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3  łyżki cukru cytrynowego Royal Brand
jabłka  u mnie  15 połówek
4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Cukier puder










Margarynę, serki, mąkę, cukier i proszek do pieczenia przekładam do miski, najpierw mieszam za pomocą widełek robota, później zagniatam ręką miękkie ciasto.

Jabłka myję i obieram ze skórek. Przekrawam na połówki.

Ciasto dzielę na pół, ponieważ źle się rozwałkowuje jedną połowę rozciągam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia   i przekładam na deseczkę, drugą połowę ciasta też rozciągam, połówki jabłek  układam na cieście jedno obok drugiego.  Po górze posypuję cukrem cytrynowym.
Nakrywam odłożonym ciastem. Wkładam do nagrzanego piekarnika, i piekę  45 - 50 minut w 180 st. C


Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.





Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013

12 komentarzy:

  1. Oj, też bym sobie zjadła... Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada niesamowicie :) Jeszcze nie jadlam takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja staję w kolejce z talerzykiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę że wszystkich wzięło na to ciacho, robiłam, rzeczywiście jest pyszne, a Ty je fajnie urozmaiciłaś:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasta wczesniej nie znalam, widzę je po raz kolejny i kusi mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie wypieki. I robić i zajadać.

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)