niedziela, 29 września 2013

Sernik z budyniem - Budyniowe z serem

Serniki są uwielbiane przez mojego Połówka, dzisiaj upiekłam sernik na budyniu czekoladowym, i pysznym kruchym cieście. Jedliśmy to ciasto na pewnym przyjęciu, i tak nam zasmakowało że postanowiłam go odtworzyć. 
Za inspirację dziękuję Anetce, resztę znalazłam w „sieci” między innymi tutaj  . Zapraszam na pyszne ciasto z małymi modyfikacjami :)

Kolejne modyfikacje tutaj i tutaj :)







Kruche ciasto: 


30 dag mąki pszennej

Około 10 dag cukru trzcinowego 

10 dag Kasi 

2 jajka + 1 żółtko 

2 łyżeczki pr. do pieczenia 

Warstwa budyniowa; 

3 budynie czekoladowe z cukrem  Winiary( można użyć bez cukru i dosłodzić wg smaku) 

1 litr mleka 

Warstwa serowa

50 dag sera z wiaderka 

4 łyżki cukru 

10 dag Kasi 

3 całe jajka + pozostałe z ciasta kruchego białko 

Budyń waniliowy lub śmietankowy Winiary

2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią






Najpierw zabieram się za kruche ciasto, wyręczam się robotem, na koniec tylko zagniatam w misce, rozprowadzam go na blaszce ( 26 x 38) wyłożonej papierem do pieczenia.

Budynie gotuję w litrze mleka i gorące wykładam na ciasto. Odkładam do ostudzenia.

Masa serowa: Z jajek oddzielam żółtka od białek , białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Kasię ucieram z cukrem, do utartej dodaję na przemian ser i żółtka , nadal miksując dodaję cukier z wanilią i budyń. Zmniejszam obroty miksera na minimum i dodaję porcjami ubitą pianę. Gotową masę wykładam na całkiem zimny budyń.


Ciasto piekę około 50 minut temp. 180 st. C termo obieg.





*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

13 komentarzy:

  1. Swietne polaczenie smakow <3
    Wyglada przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kruche robię na jednym jajku, budyń to samo, a ser sam cukier, skórka z pomarańczy i budyń,,bez jaj. Jak dla mnie za dużo tych jaj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i tak, nam jajka nie przeszkadzają:)

      Usuń
    2. Nie przeszkadzają pewnie, ale to zawsze więcej tłuszczu w cieście oczywiście z żółtek.

      Usuń
  3. wygląda cudownie i do tego niesamowicie kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak z kalorycznoscią tego? podpowiesz?

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)