niedziela, 22 września 2013

Coleslaw nasz ulubiony

Coleslaw, pyszna surówka z białej kapusty, marchwi i cebuli, z czosnkową nutą.
 Jest doskonałym dodatkiem do mięs i ryb. Robiłam do niej różne sosy, ale ten jest najsmaczniejszy, spróbujcie sami, zapraszam:)



pół główki kapusty białej ( około kg)


duża cebula czosnkowa

2 marchewki

2-3 ząbki czosnku

3 łyżki majonezu

3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu

łyżka octu winnego

2 łyżeczki cukru pudru

sól i pieprz mielony wg smaku






Warzywa obieram i myję . Następnie ścieram na tarce o średnich oczkach. Do warzyw przeciskam przez praskę czosnek. 

W miseczce łączę majonez, śmietanę i ocet, dodaję cukier puder, solę i pieprzę do smaku. Gotowym sosem polewam warzywa i dokładnie mieszam. 

 Odstawiam aby składniki się „przegryzły” Doskonały dodatek do mięs i ryb.




*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

3 komentarze:

  1. Ja robię i bardzo lubię colesława z modrej. Choć na Śląsku uważa się to za profanację kapusty, bo jak modro ty tylko duszona...ja tam mam swoje zdanie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czerwonej to a.la coleslaw, ale też smaczny, czasami robię;)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...