Coleslaw, pyszna surówka z białej kapusty, marchwi i cebuli, z czosnkową nutą.
Jest doskonałym dodatkiem do mięs i ryb. Robiłam do niej różne sosy, ale ten jest najsmaczniejszy, spróbujcie sami, zapraszam:)
pół główki kapusty białej ( około kg)
duża cebula czosnkowa
2 marchewki
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
łyżka octu winnego
2 łyżeczki cukru pudru
sól i pieprz mielony wg smaku
Warzywa obieram i myję . Następnie ścieram na tarce o średnich oczkach. Do warzyw przeciskam przez praskę czosnek.
W miseczce łączę majonez, śmietanę i ocet, dodaję cukier puder, solę i pieprzę do smaku. Gotowym sosem polewam warzywa i dokładnie mieszam.
Odstawiam aby składniki się „przegryzły” Doskonały dodatek do mięs i ryb.
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
mniam mniam !
OdpowiedzUsuńJa robię i bardzo lubię colesława z modrej. Choć na Śląsku uważa się to za profanację kapusty, bo jak modro ty tylko duszona...ja tam mam swoje zdanie. :)
OdpowiedzUsuńZ czerwonej to a.la coleslaw, ale też smaczny, czasami robię;)
Usuń