Sporo osób lubi chłodniki, u nas smaki się podzieliły:) Zrobiłam delikatny i smaczny chłodnik z botwinki , rzodkiewek i ogórka. Mąż zachwycony, ja również, reszta jak nie lubi zimnej zupy, niech je barszczyk :D
Składniki
pęczek botwinki
ocet winny 2 łyżki
ogórek świeży
koperek zielony
pęczek rzodkiewek
szklanka kwaśnej śmietany
500 ml maślanki
szklanka jogurtu naturalnego
500 ml bulionu z warzyw
biały pieprz do smaku
Botwinkę dokładnie myję, część liści i buraczki kroję drobniutko, zalewam bulionem, dodaję ocet winny i gotuję do miękkości. Po ugotowaniu studzę.
Ogórka myje i obieram, trę na tarce o drobnych oczkach, z rzodkiewek odcinam ogonki, i trę tak jak ogórki. Koperek przepłukuję , osuszam i drobniutko siekam.
Wszystko dodaję do zimnego wywaru z buraczkami, mieszam, doprawiam do smaku. Można dodatkowo schłodzić w lodówce. Podaję z jajkami ugotowanymi na twardo.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)