Dzisiaj zapraszam na kotleciki warzywno wołowe. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.
40-50 dag mięsa wołowego z rosołu
Kalafior
Brokuł
Duża cebula
2 jajka
Olej do smażenia
Bułka tarta 3 łyżki + do panierowania
Łyżeczka imbiru
2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
2 łyżeczki papryki słodkiej
Pół łyżeczki rozmarynu
Pieprz mielony do smaku
Po pół łyżeczki oregano, tymianku i majeranku
Szczypta chilli
Kalafiora i brokuły , myję, dzielę na różyczki i gotuję na parze. Odstawiam do wystudzenia. Cebulę obieram, kroję w piórka i przesmażam na rumiano. Mięso z rosołu kroję na mniejsze kawałki.
Rozdrabniam w blenderze z warzywami i jajkami. Masę przekładam do miski i doprawiam. Wsypuję bułkę tartą i wyrabiam , najlepiej to zrobić rękami. Jeśli masa jest za rzadka można dosypać bułki, lub dodać mąki.
Z masy formuję kotleciki, Smażę na rozgrzanym oleju, na rumiano.
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Super kotleciki! U mnie mięso z rosołu zostało pożarte prosto z gara w czystej postaci i nic nie mogłam wymodzić :D
OdpowiedzUsuńHihi, u nas też trzeba pilnować, bo zjedzą wszystko)
UsuńBardzo ciekawy przepis,własnie wybieram się do Lidla na zakupy więc może takie przygotuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuń