piątek, 25 kwietnia 2014

Serowiec z różowym budyniem

Kolejna odsłona budyniowego sernika, był czekoladowy, teraz malinowy :) Pyszny, zapraszam :)
Polecam także taki:KLIK
lub taki  KLIK  



Kruche ciasto:


30 dag mąki pszennej

Około 10 dag cukru trzcinowego 

10 dag masła

2 jajka + 1 żółtko 

2 łyżeczki pr. do pieczenia 


Warstwa budyniowa; 


3 budynie malinowe z cukrem  + pełna łyżka mąki( można użyć bez cukru i dosłodzić wg smaku) 

1 litr mleka 


Warstwa serowa


50 dag sera z wiaderka u mnie Pilos

4 łyżki cukru 

10 dag miękkiego masła

3 całe jajka + pozostałe z ciasta kruchego białko 

budyń śmietankowy  bez cukru



Najpierw zabieram się za kruche ciasto, wyręczam się robotem, na koniec tylko zagniatam w misce, rozprowadzam go na blaszce ( 26 x 38) wyłożonej papierem do pieczenia.

Budynie z mąką gotuję w litrze mleka i gorące wykładam na ciasto. Odkładam do ostudzenia.

Masa serowa: 

Z jajek oddzielam żółtka od białek , białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Masło ucieram z cukrem, do utartej dodaję na przemian ser i żółtka , nadal miksując dodaję cukier z wanilią i budyń. Zmniejszam obroty miksera na minimum i dodaję porcjami ubitą pianę. Gotową masę wykładam na całkiem zimny budyń.


Ciasto piekę około 50 minut temp. 180 st. C termo obieg








Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...

Etykiety