Gulasz z żołądków to specjalność męża, tym razem ja pichciłam;) Wyszło super!
1 kg żołądków indyczych
1 czerwona papryka
1 czerwona papryka
Cebule 5 małych lub 3 większe
Czosnek 3 ząbki
Czosnek niedźwiedzi Royal Brand pełna łyżka
3 łyżeczki pomidorów z bazylia i czosnkiem Kamis
3 łyżki słodkiej papryki Kamis
½ łyżeczki chilli
3 kulki ziela ang.
2 listki laurowe
Sos sojowy 2-3 łyżki
Bukiet smaku Kamis 2 łyżeczki
Pieprz mielony do smaku
Smalec do smażenia
Najpierw oczyszczam żołądki. Dokładnie myję i kroje na mniejsze
kawałki. Cebule i czosnek obieram i kroję w plastry. Z papryki
wycinam gniazda nasienne, myję i kroję w kostki.
W garnku rozpuszczam smalec , dodaję cebule i czosnek,
podsmażam chwilkę, następnie wsypuję żołądki. Duszę całość
do momentu aż żołądki puszczą sok i pozamykają się ich włókna. Teraz wsypuję przyprawy, mieszam i podlewam
gorącą wodą.
Po godzinie dodaję paprykę i gotuję wszystko do miękkości
żołądków. Na koniec doprawiam do smaku, sosem sojowym i mielonym pieprzem. Podaję z makaronem czanieckim , dzisiaj z muszlami, lub z pieczywem, czy ziemniakami:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)