niedziela, 22 września 2013

Brzoskwiniowe z cytrynową nutką


Brzoskwinia obrodziła, trzeba gdzieś upchać owoce, jest kompot, będzie dżem. A dzisiaj ciacho, brzoskwiniowe z nutką cytryny:) 





Składniki

margaryna Palma (250 g)

4 pełne szklanki mąki

2/3 szklanki cukru trzcinowego

- osobno:

szklanka mleka

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

brzoskwinie  



Z mąki, cukru, posypki cytrynowej i margaryny robię za pomocą widełek miksera sypkie ciasto, tak jak na kruszonkę, odsypuję szklankę na później. 



W osobnym naczyniu miksuję mleko, jaja i proszek do pieczenia. Taką mieszankę wlewam do miski z "kruszonką" i mieszam niedbale  łyżką ( muszą pozostać grudki)


Ciasto przekładam na blaszkę ( 38 x 27) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układam połówki brzoskwiń, skórkami w dół, i posypują pozostałą kruszonką. 

Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 st.C i piekę jakieś 50 minut, do zrumienienia. 

Jeśli dla kogoś mało słodkie, może ciasto oprószyć cukrem pudrem:)






7 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...