sobota, 14 września 2013

Czarniak w sosie serowym

Rybki mogła bym jeść codziennie, bardzo je lubimy. Dzisiaj w pysznym sosie, delikatnym , serowym , z lekkim posmakiem czosnku ..mniam:)) Zachęcam do wypróbowania przepisu:)



50-60 dag filetów z czarniaka lub dorsza

Duża cebula

Kubek słodkiej śmietanki (200 ml)

Camembert z czosnkiem (120 g)

Olej z pestek winogron

Pieprz mielony

Imbir

Sól

Ulubiona przyprawa do ryb

Mąka do obtaczania ryby





Rybę jeśli mrożona odmrażam i odsączam, jeśli świeża myję i osuszam. Usuwam ewentualne ości.  Dzielę na mniejsze kawałki, i przyprawiam solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Całość  polewam olejem, i odstawiam na minimum pół godziny.
Przygotowuję sos. Cebulę kroję w kostkę i przesmażam na oleju delikatnie posoloną.
Jak już zmięknie wlewam śmietankę i dodaję pokrojony serek. Gotuję na maleńkim  gazie do momentu połączenia się sera ze śmietanką. Doprawiam imbirem i pieprzem świeżo zmielonym. Można sos zmiksować. 
Ryby obtaczam  w mące i smażę.   Podaję od razu polane gorącym sosem. Doskonale komponuje się z Risottem  



6 komentarzy:

  1. Pysznie tu u Ciebie :)
    Myślę że będę częstym gościem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ryby w sosie serowym jeszcze nie robiłam, musiała być świetna, bo sery pod każdą postacią lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ryba w sosie serowym musi być pyszna!
    Że też sama na to nie wpadłam, zapisuję, bo przepis warty wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...