Rybki mogła bym jeść codziennie, bardzo je lubimy. Dzisiaj w pysznym sosie, delikatnym , serowym , z lekkim posmakiem czosnku ..mniam:)) Zachęcam do wypróbowania przepisu:)
50-60 dag filetów z czarniaka lub dorsza
Duża cebula
Kubek słodkiej śmietanki (200 ml)
Camembert z czosnkiem (120 g)
Olej z pestek winogron
Pieprz mielony
Imbir
Sól
Ulubiona przyprawa do ryb
Mąka do obtaczania ryby
Rybę jeśli mrożona odmrażam i odsączam, jeśli świeża myję i
osuszam. Usuwam ewentualne ości. Dzielę
na mniejsze kawałki, i przyprawiam solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Całość polewam olejem, i odstawiam na minimum pół
godziny.
Przygotowuję sos. Cebulę kroję w kostkę i przesmażam na
oleju delikatnie posoloną.
Jak już zmięknie wlewam śmietankę i dodaję pokrojony serek.
Gotuję na maleńkim gazie do momentu
połączenia się sera ze śmietanką. Doprawiam imbirem i pieprzem świeżo
zmielonym. Można sos zmiksować.
Ryby obtaczam w mące
i smażę. Podaję od razu polane gorącym sosem. Doskonale komponuje się z Risottem
Pysznie tu u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńMyślę że będę częstym gościem :)
Będzie mi bardzo miło:)
Usuńryby w sosie serowym jeszcze nie robiłam, musiała być świetna, bo sery pod każdą postacią lubię:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra Aniu:)
Usuńryba w sosie serowym musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńŻe też sama na to nie wpadłam, zapisuję, bo przepis warty wypróbowania :)
smacznego:)
Usuń