piątek, 1 lutego 2013

Tradycyjne placki ziemniaczane

Najlepsze placki ziemniaczane są tarte ręcznie na tarce, 
żadne wymyślne urządzenia jej nie dorównają:)
Dzisiaj tradycyjne, bez zbędnych dodatków, podałam do nich zimny kefir......pyszotka;))))




Około 1 i ½ kg ziemniaków 

2 średnie cebule 

3 ząbki czosnku 

2 jajka 

2 płaskie łyżeczki pieprzu mielonego 

ziarenka smaku i maggi wg gustu 

3- 4 łyżki grysiku 

Olej do smażenia 








Ziemniaki należy obrać, umyć i 
zetrzeć na tarce, ręcznie, takie są najlepsze. Obraną cebulę i czosnek także trzemy na tarce. Dodajemy jajka, kaszę ,pieprz, ziarenka smaku i maggi. Mieszamy wszystko dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. Takie placuszki są chrupiące i pyszne. Podaję z mlekiem lub kefirem, pycha;)








2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)