Pyszny, lekki i orzeźwiający tort w kształcie serca dla najważniejszych osób w moim życiu:)
Na Walentynki i bez okazji :)
Serowo owocowe serce |
Serek homogenizowany naturalny ( 250 g)
1 galaretka cytrynowa
2 galaretki truskawkowe
brzoskwinie z puszki ( 4 połówki)
35 dag mrożonych truskawek
Walentynki |
Najpierw przygotowuję galaretki, cytrynową rozpuszczam w 200 ml gorącej wody, i odstawiam do ostudzenia.
Truskawkowe w 500 ml. Mrożone truskawki wsypuję do formy ( serce 24x23) i zalewam gorącą galaretką ( truskawkowa) mieszam raz za czas, tężeje około 10 minut. Po całkowitym zastygnięciu wstawiam do lodówki.
Brzoskwinie kroje w mniejsze kawałki.
Serek przekładam do wyższego naczynia, miksuję i wlewam powoli zimną cytrynowa galaretkę, cały czas miksuję. Powstanie gęsta masa, dodaję brzoskwinie i mieszam. Wylewam całość na galaretkę z truskawkami.
Wstawiam ponownie do lodówki.
Przed podaniem przekładam z formy na tacę i dekoruję owocami i czekoladą.
rewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńpiękne !
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńUroczy, bardzo mi się podoba :) Jak dawno już ciasta z galaretką nie jadłam...
OdpowiedzUsuńDziękuję, ten torcik jest orzeźwiający i lekki, polecam:)
Usuńzgodnie z założeniem konkursu robię wybrane konkursowe przepisy, twoje serce się chłodzi, jeśli wszystko wyjdzie dobrze to w poniedziałek pokażę efekt końcowy.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo mi miło i nie mogę się doczekać;)
Usuńz czego jest ta forma-serce i jak pozniej wyjąć bezproblemowo to wszytsko z niej?
OdpowiedzUsuńForma silikonowa :)
UsuńPo całkowitym zastygnięciu, przykładam duży talerz, czy tacę, obracam deser, brzegi formy delikatnie podważam i wyciągam deser.