sobota, 15 września 2012

Racuszki jabłkowo serowe

Mało mąki, dużo owoców, takie lubimy najbardziej:)



½ kg sera homogenizowanego ( naturalny)
4- 6   jabłek
2 jajka
Łyżka cynamonu
Łyżka cukru
Mąka
Olej do smażenia








Jabłka myję, obieram i trę na tarce o średnich oczkach. Przekładam do miski, wbijam dwa jajka, dodaję cynamon ,cukier i  serek naturalny, wszystko dokładnie mieszam łyżką, dosypuję mąkę ( około 4-5 łyżek) ciasto powinno być gęste. 
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, nakładam łyżką  porcje ciasta i piekę racuszki do przyrumienienia. Po upieczeniu przekładam na ręcznik papierowy. 
Jeśli mało słodkie można posypać cukrem pudrem. 






4 komentarze:

  1. placuszki mają jedną wadę... do niskokalorycznych niestety nie należą a są tak pyszne że nakłada się kolejnego i kolejnego...

    OdpowiedzUsuń
  2. Niskokaloryczne nie, ale moje mają dużo owoców a mało mąki, i smażone są jak naleśniki, na lekko natłuszczonej patelni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuję z innym serkiem. Dziękuję za przypomnienie, bo znów brakowało mi pomysłów na obiad. Dobrze, że są takie strony z przepisami :). Racuchy-smak dzieciństwa.
    Dorota

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...