Mało mąki, dużo owoców, takie lubimy najbardziej:)
½ kg sera homogenizowanego ( naturalny)
4- 6 jabłek
2 jajka
Łyżka cynamonu
Łyżka cukru
Mąka
Olej do smażenia
Jabłka myję, obieram i trę na tarce o średnich oczkach. Przekładam do miski, wbijam dwa jajka, dodaję cynamon ,cukier i serek naturalny, wszystko dokładnie mieszam łyżką, dosypuję mąkę ( około 4-5 łyżek) ciasto powinno być gęste.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, nakładam łyżką porcje ciasta i piekę racuszki do przyrumienienia. Po upieczeniu przekładam na ręcznik papierowy.
Jeśli mało słodkie można posypać cukrem pudrem.
placuszki mają jedną wadę... do niskokalorycznych niestety nie należą a są tak pyszne że nakłada się kolejnego i kolejnego...
OdpowiedzUsuńNiskokaloryczne nie, ale moje mają dużo owoców a mało mąki, i smażone są jak naleśniki, na lekko natłuszczonej patelni:)
OdpowiedzUsuńSpróbuję z innym serkiem. Dziękuję za przypomnienie, bo znów brakowało mi pomysłów na obiad. Dobrze, że są takie strony z przepisami :). Racuchy-smak dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńDorota
Miło mi bardzo, pozdrawiam Dorotko ;)
Usuń