Dzisiaj klasyczna wersja , podałam z kaszą , korniszonami i marynowanymi grzybami, tak podany lubimy najbardziej, pycha;)
Gulasz indyczy z kaszą - obiad doskonały |
1 kg mięsa z udźca indyka
2 liście laurowe
4 ząbki czosnku
3 kulki ziela angielskiego
sól wg smaku
mieszanka ziół i przypraw
:oregano, tymianek, papryka słodka,
chilli, rozmaryn, majeranek, pieprz ziołowy
3 łyżki oleju ( u mnie ryżowy)
kasza jęczmienna
ilość wg potrzeb
Mięso myję i dzielę na mniejsze kawałki, przekładam do miski, dodaję przyprawy,
plasterki czosnku i olej, całość mieszam
i odstawiam na kilka godzin do lodówki, można dać na całą noc.
Po tym czasie, mięso przekładam do rondla i obsmażam , nie
dodaję już żadnego tłuszczu, trzeba mieszać aby się nie poprzepalało. Jak się
ładnie obsmaży podlewam gorącą wodą i duszę pod przykryciem do miękkości .
Na
koniec zagęszczam delikatnie skrobią kukurydzianą , rozmieszaną w zimnej
wodzie.
Kaszę gotuję osobno, podaję z gulaszem.
Świetny i nieskomplikowany pomysł. Na pewno wkrótce wypróbuję!
OdpowiedzUsuńDziękuję , czekam na opinie ;)
Usuńpyszny gulasz :) dawno nie robiłam z mięsa indyczego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu;)
UsuńMiesko z indyka uwielbiam !! A taki gulasz to mistrzostwo swiata ;-)
OdpowiedzUsuń