sobota, 20 października 2012

Udka na grzybach i kapuście


Taka odmiana kurczaka, często robiłam na kapuście, pomyślałam że z grzybami  będzie jeszcze smaczniejszy:) Pomysł okazałą się strzałem w dziesiątkę, wyszło smaczniastto)))







40 – 50 dag podgrzybków i prawdziwków
3 udka kurczaka
40 dag kiszonej kapusty
Papryka słodka mielona
Sól ziołowa wg smaku
10 dag masła
2 kulki ziela angielskiego








Udka dokładnie myję, dzielę na połówki , każde posypuję solą ziołową  i nacieram papryką. Odstawiam na 1- 2 godzin( najlepiej w lodówce)
Oczyszczone grzyby kroję i myję pod bieżącą wodą. Zostawiam aby odciekły.
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję grzybki i smażę  jakieś  5 minut.
Kiszoną kapustę kroję  drobno, przekładam do żaroodpornego garnka, dodaję ziele angielskie, na kapustę wykładam równomiernie podsmażone grzyby. Na grzybkach układam udka.

Wstawiam do nagrzanego do 200 st.C  piekarnika, i piekę 80 minut.





6 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...