piątek, 19 października 2012

Galareta - zimne udka

Pracochłonna, ale warta poświęconego czasu, doskonała na śniadania, kolacje i jako zakąska;)


Pyszna galareta drobiowa, można podać do niej plaster cytryny lub ocet. 

Galareta - zimne udka



SKŁADNIKI:

4 duże udka kurczaka ( około 1,6 kg) 
3 marchewki 
1 pietruszka 
Kawałek selera 
½ przypieczonej cebulki 
3 ząbki czosnku 
3 listki laurowe 
6-7 kulek ziela angielskiego 
Około 20 ziarenek pieprzu 
6 jajek ugotowanych na twardo 
Puszka groszku zielonego 
Natka pietruszki 
Sól 
Żelatyna na 2 i ½ l wody 



















PRZYGOTOWANIE: 

Zaczynam od ugotowania rosołu, gotuję go tak samo jak każdy inny rosół. Myję dokładnie mięso i zalewam wodą, gotuję powoli, ściągając w międzyczasie ewentualne „szumy” , po godzinie dodaję przyprawy oraz umyte i obrane warzywa. Solę do smaku. 

Kiedy warzywa są dość miękkie wyciągam je i odkładam, mięso gotuję dalej do momentu aż samo odchodzi od kości. Wtedy je wyciągam i studzę. Następnie obieram ze skórki , kości i chrząstek. ( piesek zadowolony) i kroję drobniutko. Rosół przecedzam , uzupełniam wrzącą wodą do około 2 i pół litra. Odlewam do garnuszka jakieś 250 ml i rozpuszczam w nim żelatynę. Jak jest całkowicie rozpuszczona mieszam z pozostałym rosołem. 

Groszek konserwowy przelewam na sitku i odcedzam . Jajka kroję w plastry, umytą i osuszoną natkę siekam. Marchew i pietruszkę kroję w ozdobne plasterki. 

Układam w jednorazowych pojemniczkach, najpierw jajka, listek natki i groszek, plasterki warzyw na spód i po bokach, na to układam pokrojone mięso, całość zalewam rosołkiem. Można posypać dodatkowa natką. 

Zostawiam do całkowitego wystudzenia. Następnie zakładam przykrywki i układam do lodówki w celu stężenia.

Z tej porcji wyszło mi 12 pojemniczków o poj. 250 ml, zostało trochę rosołu wiec zalałam same warzywa z groszkiem i jajkiem:)












2 komentarze:

  1. Ale smakowicie wygląda ta galaretka , wygląda i na pewno jest smakowita :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam !!! Zawsze taką galaretę robię w małych kubeczkach czy miseczkach ale te pojemniczki to świetny pomysł :)))

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...