Pracochłonna, ale warta poświęconego czasu, doskonała na śniadania, kolacje i jako zakąska;)
Pyszna galareta drobiowa, można podać do niej plaster cytryny lub ocet.
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynam od ugotowania rosołu, gotuję go tak samo jak każdy inny rosół. Myję dokładnie mięso i zalewam wodą, gotuję powoli, ściągając w międzyczasie ewentualne „szumy” , po godzinie dodaję przyprawy oraz umyte i obrane warzywa. Solę do smaku.
Kiedy warzywa są dość miękkie wyciągam je i odkładam, mięso gotuję dalej do momentu aż samo odchodzi od kości. Wtedy je wyciągam i studzę. Następnie obieram ze skórki , kości i chrząstek. ( piesek zadowolony) i kroję drobniutko. Rosół przecedzam , uzupełniam wrzącą wodą do około 2 i pół litra. Odlewam do garnuszka jakieś 250 ml i rozpuszczam w nim żelatynę. Jak jest całkowicie rozpuszczona mieszam z pozostałym rosołem.
Groszek konserwowy przelewam na sitku i odcedzam . Jajka kroję w plastry, umytą i osuszoną natkę siekam. Marchew i pietruszkę kroję w ozdobne plasterki.
Układam w jednorazowych pojemniczkach, najpierw jajka, listek natki i groszek, plasterki warzyw na spód i po bokach, na to układam pokrojone mięso, całość zalewam rosołkiem. Można posypać dodatkowa natką.
Układam w jednorazowych pojemniczkach, najpierw jajka, listek natki i groszek, plasterki warzyw na spód i po bokach, na to układam pokrojone mięso, całość zalewam rosołkiem. Można posypać dodatkowa natką.
Zostawiam do całkowitego wystudzenia. Następnie zakładam przykrywki i układam do lodówki w celu stężenia.
Z tej porcji wyszło mi 12 pojemniczków o poj. 250 ml, zostało trochę rosołu wiec zalałam same warzywa z groszkiem i jajkiem:)
Ale smakowicie wygląda ta galaretka , wygląda i na pewno jest smakowita :)))
OdpowiedzUsuńWitam !!! Zawsze taką galaretę robię w małych kubeczkach czy miseczkach ale te pojemniczki to świetny pomysł :)))
OdpowiedzUsuń